Cora (coet)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Diagrama d'un coet Cora
Cora
Cora
Cora

Cora va ser un coet experimental desenvolupat durant els anys 1960 per provar la segona i tercera etapes del llançador Europa, precursor dels llançadors Ariane.

L'organització encarregada de dur a terme els llançaments va ser la ELDO, antecessora de l'actual ESA.

La versió Cora 1 va usar una etapa francesa Coralie, mentre que la versió Cora 2 (que mai va arribar ser provada) hauria afegit una etapa Astris alemanya. També es va provar una còfia de manufactura italiana. Per a les proves es van escurçar les toveres (el motor n'usava quatre) per tal de poder treballar amb el coet a la pressió atmosfèrica del nivell del mar. També es van afegir aletes per millorar l'estabilitat. Els propulsants del coet eren tetraòxid de nitrogen i UDMH.

Només va arribar a provar la versió Cora 1, que va fallar en dos dels tres llançaments. En no dur a terme totes les proves no es van poder descobrir els errors que més tard van afectar les etapes superiors de llançador Europa, el programa finalment va haver de ser cancel·lat.

Llançaments[modifica]

27 de novembre de 1966[modifica]

Llançat des del complex de llançament de Beatrice, a Hammaguira, va fallar en perdre el control 62 s després del llançament.

18 de desembre de 1966[modifica]

Llançat des del complex de llançament de Beatrice, a Hammaguira, va aconseguir 55 km d'altura i va ser declarada com una prova reeixida.

25 d'octubre de 1967[modifica]

Llançat des Biscarosse, el vehicle va fallar a causa d'un problema de cablejat.

Dades tècniques[modifica]

  • Apogeu: 55 km
  • Empenyiment en enlairament: 220 kN
  • ISP (en el buit): 280 s
  • Massa total: 16.500 kg
  • Diàmetre del cos principal: 2,01 m
  • Longitud total: 11,5 m

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Cora