Coventina

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula personatgeCoventina

Modifica el valor a Wikidata
Tipusdeïtat aquàtica
deïtat celta Modifica el valor a Wikidata
Dades
Gènerefemení Modifica el valor a Wikidata

Coventina va ser una deessa romano-britànica de les fonts i dels pous. És coneguda per les múltiples inscripcions trobades al voltant d'una deu propera a Carrawburgh al Mur d'Adrià, dins del comtat anglès de Northumberland. A l'excavació del jaciment de Carrawburgh s'han trobat diversos altars de pedra amb inscripcions dedicades a Coventina i representacions de la deessa amb la típica forma de nimfa romana - reclinada, parcialment vestida i associada a l'aigua.

El jaciment de Coventina està format per una bassa murada que era un lloc de culte, freqüentat per fidels practicants de ritus propiciatoris, especialment per invocar la fertilitat i un part segur. El lloc ha estat excavat des de l´any 1876 per arqueòlegs britànics; la datació del mur és encara incerta però les hipòtesis formulades per experts el datarien a una època posterior propera a la construcció del Mur d´Adrià, cap a l'any 128.

Les monedes trobades i les pedres que cobrien el pou i l'obstruïen el pou suggereixen un final força abrupte cap a l'any 388, potser a causa d'esdeveniments vinculats als edictesc ontra els pagans de Teodosi I.[1][2]

Referències[modifica]

  1. «Coventinas Well». Historic England Research Records. Heritage Gateway. [Consulta: 14 maig 2022].
  2. Allason-Jones, Lindsay; Bruce McKay. Coventina's well: a shrine on Hadrian's Wall. Hexham: Trustees of the Clayton Collection Chesters Museum, 1985, p. 82-85. ISBN 9780946897056.