Crenaia, la nimfa del Dargle

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'obra artísticaCrenaia, la nimfa del Dargle

Modifica el valor a Wikidata
Tipuspintura Modifica el valor a Wikidata
CreadorFrederic Leighton Modifica el valor a Wikidata
Creació1880
Gènerepintura mitològica Modifica el valor a Wikidata
MovimentPrerafaelitisme Modifica el valor a Wikidata
Materialpintura a l'oli
llenç (suport pictòric) Modifica el valor a Wikidata
Col·leccióPérez Simón Collection (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Crenaia, la nimfa del Dargle és una pintura a l'oli sobre tela obra de l'artista prerafaelita Frederic Leighton finalitzada el 1880. L'obra està actualment en una col·lecció privada. L'escena representa Crenaia, una nimfa ideada pel mateix pintor que vivia a la riba del riu Dargle. Leighton va comptar per aquesta obra amb Dorothy Dene com a model.[1]

Història[modifica]

Durant una visita del pintor anglès Frederic Leighton a la mansió que el seu amic irlandès, Mervyn Wingfield, vescomte de Powerscourt, que li va encarregar un quadre per a la seva casa situada a Powerscourt, en una vall prop d'Eniskerry envoltat per les muntanyes Djouce i travessat pel riu Dargle, un riu que augmenta de cabal entre War Hill i Tonduff; després de formar una cascada de més de 120 metres a Powerscourt discorre cap al mar d'Irlanda, a Bray (Irlanda). Leighton, pensant en el riu que travessava la finca, se'l va imaginar habitat per una nimfa bellíssima sempre acaronada per les aigües del Dargle. Així va néixer Crenaia, la nimfa del Dargle.

Leighton va representar Crenaia de peus, gairebé nua, amb els braços plegats sobre el pit, en actitud gairebé mística i amb les aigües de la cascada del Dargle a l'esquena.

Per a aquesta obra, una exaltació de la bellesa femenina pintada el 1880, Leighton va utilitzar una model anomenada Dorothy Dene, a la qual havia conegut uns mesos abans i que s'havia convertit en la seva model preferida.

L'obra va ser adquirida juntament amb altres obres de Leighton al vescomte de Powerscourt, i actualment està en poder del multimilionari empresari d'origen espanyol però criat a Mèxic, Juan Antonio Pérez Simón, un col·leccionista posseïdor d'una de les millors col·leccions privades d'art victorià en el món.[2]

Referències[modifica]

  1. Jiminez, Jill Berk. Dictionary of Artists' Models (en anglès). Routledge, 2013, pàg. 151. ISBN 9781135959210 [Consulta: 17 desembre 2015]. 
  2. «The Nymph of the Dargle (Crenaia)» (en castellà). Desde el otro lado del cuadro, 2015. [Consulta: 17 desembre 2015].