Crim organitzat

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Delinqüència organitzada)
El gàngster del segle xx Al Capone és una figura freqüentment associada amb el crim organitzat

El crim organitzat és un terme que s'aplica a les organitzacions locals, nacionals o internacionals dirigides per criminals amb el propòsit de dur a terme activitats il·legals, fonamentalment per treure'n un benefici econòmic o, com en el cas de les organitzacions terroristes, també amb motivacions polítiques. En alguns casos, les organitzacions criminals obliguen a terceres parts a fer negocis amb ells, com quan un grup extorsiona a comerciants perquè els paguin a canvi de «protecció». Les bandes poden considerar-se sovint «organitzades» degut al seu grau de discilpina.

El terme s'aplica amb freqüència per assenyalar aquelles organitzacions o grups de persones que es dediquen a traficar amb drogues o persones, cometre segrestos, assassinats, entre altres delictes.[1][2]

L'Organització de les Nacions Unides va definir el 2000 un «grup delictiu organitzat» com un «grup estructurat de tres o més persones que existeixi durant un cert temps i que actui concertadament amb el propòsit de cometre un o més delictes greus [...] amb el propòsit d'obtenir directament o indirecta un benefici econòmic o altres beneficis materials».[3]

Referències[modifica]

  1. «Organized crime | Definition, History, Characteristics, & Facts | Britannica» (en anglès), 14-08-2023. [Consulta: 16 agost 2023].
  2. «CRIMINALITA ORGANIZZATA in "Enciclopedia Italiana"» (en italià). [Consulta: 16 agost 2023].
  3. Oficina de les Nacions Unides contra la droga i el delicte. «Convenció de les Nacions Unides contra la delinqüència organitzada transnacional i els seus protocols» (en castellà) p. 13. Viena: Nacions Unides. [Consulta: 23 febrer 2014].

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Crim organitzat