Dia festiu

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 15:59, 1 gen 2016 amb l'última edició de PereBot (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.

Un dia festiu és el contrari d'un dia de feina, dia feiner o faener o encara dia obrer, és a dir, un dia que la legislació reconeix oficialment per al repòs i el lleure (excepte serveis d'emergència i professions amb horaris específics). Per motius històrics, usualment es considera un dia fix a la setmana com a festiu; aquest dia coincideix amb el diumenge (en països de tradició cristiana), dissabte (tradició jueva) o divendres (tradició musulmana) i es recorda la Creació del món, on Déu es descansà després de crear el món (de fet aquest dia es considera en les respectives tradicions com el jorn ideal per anar a la reunió de fidels, per exemple la missa cristiana del diumenge).

A part dels descansos setmanals són també dies festius les dates senyalades de cada país, per exemple la diada del patró, sants venerats, records de batalles històriques i similars. Aquests dies, ultra permetre de no anar a treballar, acostumen a celebrar-se amb una festa específica.

Els dies festius són reconeguts dins la legislació laboral com a remunerats, malgrat que no s'hi faci feina, essent un dret dels treballadors. Els dies festius de cada any es fixen oficialment en un decret del govern, però cada sector o empresa pot decidir d'atorgar dies de festa suplementaris. No s'ha de confondre els dies festius amb les vacances, període més llarg de repòs dels treballadors.

Vegeu també

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Dia festiu