Discussió:Celrà

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

hola estic editan aquesta pagina sobre el poble de celrà i altres pobles de la provincia de girona en cas de que faigi algun articla que estigu malament o alguna altre cosa siusplau comuniqueu per la meva pagina de discuciò

graciès


-jobordils-


He trobat la següent informació al llibre de visites. Qui tingui temps, estaria bé que ho organitzés, triés, i inclogués a larticle. --Jordi el Boig (discussió) 19:15, 12 des 2007 (CET):[respon]

Celrà, la història.

L'origen del nom del poble gairebé segur que procedeix del patronímic romà Celeranus, nom habitual en aquell Imperi.

La primera referència escrita on apareix el nom del poble data de l'any 922, amb el topònim Celerano.

L'església parroquial està dedicada a Sant Feliu, encara que els patrons del poble siguin Sant Sixt i Sant Hou.

La seva situació geogràfica, a redós dels contraforts del massís de les Gavarres pel sud, i obert a la plana de l'Empordà pel nord, sens dubte, ha estat un fet decisiu en l'establiment de les primeres comunitats humanes. El control d'aquest territori permetia controlar també el pas existent entre les terres baix empordaneses i les terres del pla de Girona, a l'altra banda de les Gavarres.

Indrets del terme municipal on s'han trobat restes de fàbrica de possible origen ibèric, datades en els segles III i II a. de Crist, són la vinya de l'Alemany, el Torrent Vermell, el Pedró i les Alzinetes.

No es pot parlar d'un assentament poblacional pròpiament dit fins a l'època romana. S'han descobert restes arqueològiques d'una vil·la romana en terrenys del mas Espolla.

De l'edat mitjana cal esmentar les restes del castell de Palagret o de Mabarrera, datat del segle X, situat dalt d'un turó amb ple domini visual sobre la vall de Palagret i del camí natural que hi passava per accedir a la ciutat de Girona.

www.celra.cat (la pàgina de l'Ajuntament del poble)

Altres construccions medievals singulars són el castell de Mas Serra i la Torre Desvern, aquesta possiblement utilitzada primitivament per a funcions de defensa dependent del castell de Celrà. Pels volts del nucli urbà existeixen diverses masies d'origen remença, les quals, més o menys modificades per les successives generacions, són un clar testimoni de la importància històrica que l'activitat agrària ha tingut per la pervivència del poble.

Dins del nucli urbà, sobretot al voltant de l'església parroquial, cal destacar les cases amb carrers, finestrals i d'altres elements que denoten el seu origen medieval.

D'aquesta època medieval cal destacar que la primera reunió dels remences per concretar la supressió dels mals usos tingué lloc al cementiri de Celrà el 13 d'octubre de 1448.

L'activitat econòmica celranenca ha estat, fins al segle XX, l'agrícola, amb els cultius tradicionals de la vinya, l'olivera i els cereals fins al segle XVIII i, a partir d'aquesta data, gràcies a la construcció de la sèquia d'en Vinyals, amb el conreu estenguis de regadiu.

A finals del segle XIX es van explotar unes mines de material de ferro les quals es tancaren en el moment que els promotors es convenceren de l'escassa rendibilitat.

L'any 1902 es va fundar la fàbrica de productes químics Pagans, la qual fabricava extracte per adobar el cuir. Això va permetre als seus treballadors compaginar l'activitat industrial - un sou segur- amb l'activitat agrícola, molt més insegura. La indústria va tancar la seva producció l'any 1966, però els seus edificis d'estil modernista dissenyats per l'arquitecte gironí Isidre Bosch són, a hores d'ara, patrimoni municipal i s'hi ha instal·lat l'Ajuntament, un pavelló esportiu, les piscines municipals, la biblioteca, l'Hotel d'Entitats i un centre cívic.

En la dècada dels anys setanta es va urbanitzar el polígon industrial on en el decurs del temps s'hi han instal·lat nombroses empreses entre les quals destaquen les químiques, electròniques i tèxtils.



Respecte el tema de l'orígen del nom de Celrà, hi ha una altra teoria a més de la que has exposat. Es diu que el nom també pot provenir de Sòl ras, ja que el poble inicia el pla de l'empordà quan surts de les gavarres. Això suposo, que seria de l`època medieval , per tant crec que el que dius tu és més antic, però ho dic per si pot servir d'ajuda, o per si algú en sap alguna cosa. --Fenixeloi (discussió) 20:27, 2 set 2008 (CEST)[respon]


Com a habitant de Celrà, faria esment que hi han moltes entitats a part del futbol al poble, de fet n'hi han unes 40. a la web de l'ajuntament www.celra.cat El 26 de desembre es fa el pessebre vivent (1 única representació), a primers de març el festival de curtmetratges de Celrà, a l'estiu el celrà caminat...

Seria possible que posesssiu l'enllaç de la viquipedia en català al google earth (desconeixo si ho podeu fer vosaltres o és cosa del google)?el comentari anterior sense signar és fet per 80.24.161.213 (disc.contr.) 11:25, 9 nov 2008 (CET)[respon]

A VP:COOR hi ha instruccions sobre com instal·lar-se els enllaços de la Viquipèdia al Google Earth. Si el que vols és que ja vinguin instal·lats, això sí que depèn d'ells. 88.19.138.25 (discussió) 11:30, 9 nov 2008 (CET)[respon]