Discussió:Donyet

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

El mot "donyet" no pertany precisament a la mitologia catalana, sinó a la valenciana. És al País Valencià a on s'utilitza esta paraula per a anomenar als menuts èssers fantàstics i ravatxols que habiten les nostres cases. Existixen també els "donyets de pou", que solen viure als pous de les barraques i alqueries de l'horta. També s'anomenen "lluendos" o "lluends" a estos èssers mitològics valencians. A més hi ha altres tipus d'èssers menuts al País Valencià com els "cerdets", que solen anar damunt de cavalls, haques o rossins cridant per sobresaltar el personal. Per tant, els donyets pertanyen a la mitologia valenciana, juntament a altres èssers imaginaris i tradicionals com la "cuca fera", la "tarasca" o el "butoni".

El cert és que els folkloristes sempre han barrejat la mitologia d'aquests llocs sense acabar de delimitar d'on són. I de fet no és fàcil fer-ho entenent que veiessin com a més pràctic delimitar la mitologia segons les zones lingüístiques. No sóc valencià i tinc coneixements del donyet, el cerdet, el butoni (però jo en deia batoni), la tarasca (coneguda també a occitània) i la cuca fera (amb diverses i variades formes a moltes festes populars). Els que no conec sóc els "lluends", però el seu nom sembla que hagi de venir de contaminació castellana. Llull · (vostè dirà) 22:10, 10 mar 2006 (UTC)

La mitologia la crea el poble, independentment de la llengua que li és pròpia. De tal manera habitants de Galiza, Euskadi, Astúries i Cantàbria amb llengües tan diferents i, algunes, tan semblants compartixen èssers imaginaris i pobles amb la mateixa llengua tenen mitologies distintes.

Molt bé. Llull · (vostè dirà) 16:13, 11 mar 2006 (UTC)