Discussió:Etapa transitòria de les Corts Valencianes

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Denominació[modifica]

Veig que l'article denomina «Assemblea Provisional de la Generalitat Valenciana» el que podríem anomenar, amb l'Estatut de 1982 a la mà, l'etapa de transició de les Corts Valencianes. En canvi, però, no he trobat cap altre lloc on se li done aquest nom, que a més podria donar a entendre que es tracta d'una assamblea provisional, tot i que, com diu una resolució de la Mesa de gener de 1983:

« L'entrada en vigor de l'Estatut Valencià d'Autonomia, el dia 10 de juliol de 1982, no va significar l'automàtica constitució de les institucions polítiques valencianes que formen la Generalitat. Pel contrari, d'acord amb les disposicions transitòries de l'Estatut, està prevista una etapa transitòria que finalitza amb la celebració de les primeres eleccions a les Corts Valencianes.

Des de l'òptica del poder legislatiu, la Disposició Transitòria Tercera, en el paràgraf primer, preveu la constitució d'una assemblea, «que desplegarà, quan siguen aplicables, les funcions atribuïdes pel present Estatut a les Corts Valencianes, de forma transitòria, fins les primeres eleccions d'aquestes». Encara que existeix un dubte sobre si aquesta «Assemblea» constitueix o no les Corts Valencianes. En canvi, la Disposició Transitòria Sèptima esclareix perfectament el problema en referir-se a «Les Corts Valencianes en el seu període transitori». Per tant, i sense perjudici de tornar a insistir sobre el tema, és evident que en l'actual etapa transitòria —que no és provisional— es puga i es dega parlar de Corts Valencianes.

[…] Que no fos escollit directament [les Corts com a Parlament] no impedeix llur representativitat democràtica. Les Corts Valencianes són en l'actualitat un Parlament com el Basc, el Català, el Galleg o l'Andalús. No és un Parlament Provisional.

»
BOCV núm. 1, 20-01-1983, pp. 5-6

Per tant, propose canviar-ne la denominació a alguna cosa com «Etapa transitòria de les Corts Valencianes», que reflectisca el caràcter transitori de l'òrgan al mateix temps que faça ús de la denominació Corts Valencianes, adoptada oficialment en gener de 1983. --MrPotato1010 (disc.) 16:33, 23 feb 2021 (CET)[respon]