Discussió:Hongarès

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Llull: perdó, no pretenia posar-hi una categoria redundant sinó només treure'l de la categoria llengües, on no té sentit que estigui sol ja que l'hongarès forma part de les llengües fino-úgriques, que ja hi són ("llengües uràliques"). Provaré de jugar amb la categorització de la sub-categoria hongarès aviam si me'n surto.

Perdó de res, però no entenc què vols. La categoria hongarès ja és a la categoria de llengües uràliques. Llull 16:28 13 feb, 2005 (UTC)

Doncs que quan es va a la categoria llengües, surt una sub-categoria "hongarès" a banda de la categoria d'uràliques. Potser això és com van les categories i sub-categories aquí a la wikipedia, però mira, jo trobaria més elegant -i rigorós-, que a llengües no hi sortís directament l'hongarès sinó que s'hi arribés a través de la sub-categoria de la seva família lingüística. Gràcies per la paciència.

Ja no hi és. Si encara la veus deu ser que navegador et mira el que tens emmagatzemat enlloc del que hi ha. Llull 16:52 13 feb, 2005 (UTC)


Sumeri?[modifica]

A l'article s'hi diu:

L'altra teoria diu que els hongaresos són els descendents dels habitants de Sumèria, a l'Orient Mitjà, un poble que va 'desapareixer' misteriosament. Aquests haurien fugit cap al nord on hi haurien contactat amb els pobles altaics i uràlics.

Posar això com una teoria igual de plausible que la fino úgrica no és molt agosarat?

Per exemple, a [1] diuen

Others try to relate Hungarian to Sumerian, a language that was spoken in the Middle-East some nine thousand years ago. These ideas have been rejected by scientists for several reasons. The most important of these is the claim that most similarities are only superficial and that these words are not genetically related (i.e. not coming from the same ancestral words). The claimed similarities are mostly based on transcriptions of words, and not on actual phonetics of how those words were pronounced.

I a [2]:

No serious scholar of the Finno-Ugrian languages has ever doubted the common origin of these languages. Of course, there are different opinions on how this common origin and the relation between FU languages should be concretely explained and interpreted.

What has been falsified is probably the antiquated idea of Finno-Ugrian cultural or even racial relationship. Besides, there are people possessed by more or less crazy ideas of relating their native language with some very prestigious or exotic language (e.g. Hungarian with Sumerian).

A part, diria que l'altra teoria, si realment cal dir que existeix, és si en lloc d'úgrica és altàica. I prou.

No caldria que algú que en sabés s'ho mirés una mica? --Viktor 03:52 3 abr, 2005 (UTC)

categoria redundant?[modifica]

No trobe pas que siga redundant incloure una llengua en la categoria Llengües, és una manera de que es puga veure tots els articles sobre llengües que continga esta enciclopèdia. Discrepo i el tornaré a posar si no t'hi oposes. Espere resposta. —ludor 11:13 25 jul, 2005 (UTC)

hola ludor.
això de la no-redundància és política nostra: "Cal no incloure categories que ja estan implícites en la jerarquia de categories. Per exemple, la categoria Maresme es pot relacionar amb les categories següents: Maresme -> Comarques de Catalunya -> Geografia de Catalunya -> Catalunya, etc. (cada categoria és una subcategoria de la de la seua dreta). Així, en un article d'un poble del Maresme, cal posar-hi que pertany a la categoria Maresme, però no a la de Catalunya, perquè Maresme es indirectament una subcategoria de Catalunya." --Guillem() 11:52 25 jul, 2005 (UTC)
Sembla correcte, en un prinicpi, però si et dirigeixes a la categoria Llengües, l'hongarès no hi figura, aixó és el que no m'agrada, no tindrem cap categoria que enllace amb totes les llengües que hi són en esta enciclopèdia.
hola de nou
entenc el que vols dir (i fins i tot ho veig bona idea, crec que no tenim cap llistat de llengües, no n'estic segur) però la directriu va sortir (suposo) d'un consens. crec que caldria discutir primer aquest punt de la política de categorització i després si hi ha quòrum posar la categoria "llengua" a totes les llengües (les que tenen la plantilla de la taula de llengües és fàcil, només caldria afegir-ho a la mateixa plantilla... de fet vam treure-ho de la plantilla per a no contravindre aquesta norma). jo personalment ho deixaria sense posar i ho debatria a la taverna o a la pàgina de discussió --Guillem() 12:24 25 jul, 2005 (UTC)

Teories[modifica]

El cert és que la l'hongarès es classifica com a llengua finoúgrica, o uràlica. En quant a la teoria del parentesc genètic, no es fa precisament amb l'hongarès si no que és més a nivell genèric. Hi ha qui pensa que la família uràlica podria estar emparentada amb la altaica, però no hi ha prou indicis per què es puga demostrar i l'unic que comparteixen aquestes dues famílies és que són llengües aglutinants, és més mai havia sentit una filiació directa de l'hongarès amb el sumeri o les llengües altaiques.

En el Dicionario Espasa lenguas del mundo, RAFAEL DEL MORAL, 2002 es diu:

Altaica[...]Se ha indicado que las características comunes pueden ser debidas a la convivencia social de las mismas (entre societats de parlars uralics i altaics) y a las influencias mútuas a lo largo de los siglos.

D'altra banda, com ja he anticipat abans, l'hongarès és una llengua úgrica, pero és més comú denominar-la uràlica o finoúgrica, úgrica és una branca de les llengües uràliques. —ludor 11:39 25 jul, 2005 (UTC)

seguisc…[modifica]

Ja he vist que en el quadre està correcte, però en el cos de l'article no ve en cap moment la denominació de llengua uràlica (o finoúgrica)

Seguint en esta línia cal notar que el terme finoúgric és més engorrós ja que no incorpora una altra branca d'aquesta família, la samoieda.

ludor 12:27 25 jul, 2005 (UTC)