Discussió:Jafudà Cresques

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

A les enciclopèdies catalanes, i tradicionalment, aquest cartògraf ha estat conegut com a "Jafudà Cresques"; el nom "Jehuda" (que a la nostra enciclopèdia hauria de ser "Jehudà", ja que és un mot agut) és la transcripció anglesa del mot hebreu, que en català medieval s'acostumava a escriure "Jafudà". En una novel·la relativament recent (1998), "L'Atles furtiu", d'Alfred Bosch, que va sobre la peripècia de la creació de l'Atles Català, sempre es parla de Jafudà. Crec que hauríem de reanomenar-ho, no? Corregeixo el text i ho reanomeno. Si hi veieu gaires impediments, sempre es pot tirar enrere... Enric, 10:00, 21 set 2005

L'escola de Sagres[modifica]

Jafuda Cresques/Jaume Ribes, mai va ser cridat per Enric el Navegant el 1420 per dirigir l'escola de Segres, per la senzilla raó que ja era mort el 1410, com va demostrar Jaume Riera i Sans a "Jafudà Cresques, jueu de Mallorca, mestre de mapamundis i bruixoles", a "L'atlas català de Cresques Abraham" (1975) pag. 14-22 i la revista Randa núm. 5 (1977) pàg. 51-66. Entre la documentació que publica, documenta un plet a Barcelona, de febrer de 1410, entre Anna, la mare de Jafuda, i Dolça, la seva vídua, sobre els aliments i la dot respectives.
La confusió, com es veu, ha estat resolta fa relativament poc, i és deu a que les fonts portugueses, quasi un segle posteriors als fets, parlen d'un Jacomé de Mallorca que la historiografia va confondre amb Cresques:
Joao de Barros (1496-1570), : -mándou vir da ilha de Mallorca um mestre Jacome, hornera mui douto na arte de navegar, que fasia e instrumentos náuticos e que Ihe custou muito pelo trazer a este reino para ensinar sua sciencia aos officiaes portuguezes d'aquella mes ter".
Duarte Pacheco Pereira (s. XV—1533): isso mesmo mandou á ilha de Malhorca por um mestre Jacome, mestre de cartas de marear, na qual ilha primeiramente se fezeram as ditas cartas, e com muitas dadiuas e mercés ho ouue nestes Reynos, ho qual as ensinou a fazer áquelles de que os que em nosso tempo viuem, aprendéram."--Lliura (disc.) 09:45, 8 ago 2009 (CEST)[respon]