Discussió:Lluís Urpinell i Jovani

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Biografia

Nasqué, o, més ben dit, com afirma ell mateix, el «nasqueren», el dia de St. Valentí del 1953, a Barcelona.(1) D’infant, va estudiar a les Escoles Laietània (Barcelona), on descobrí poetes com Baudelaire, Rutebeuf, Villon..., que van fer aflorar l’esperit poètic que marcaria una bona part de la seva vida. També passà llargues temporades a Tolosa de Llenguadoc, practicant francès i aprenent occità.

A nou anys inicià estudis clandestins de llengua catalana a l’Orfeó Gracienc (Gràcia, Barcelona) amb la professora Roser Latorre i Gaia. Més endavant fou alumne del professor Eduard Artells i, ben jove, va assolir el Nivell Superior de Català que atorgava la Junta Assessora per als Estudis de Català. Estudià a la Universitat Autònoma de Barcelona, sota el guiatge dels professors Joaquim Molas i Josep M. Jaumà, i a la Universitat de Barcelona, on es llicencià en Filologia Germànica (Anglès) i Filologia Catalana.

Professionalment, ha exercit de mestre i de professor de català per a Òmnium Cultural i l'Institut de Ciències de l'Educació de la Universitat de Barcelona i de corrector-redactor del Parlament de Catalunya. També ha estat professor d’anglès i de traductologia, i ha traduït diversos poetes anglosaxons al català: Sir Thomas Wyatt, Wallace Stevens.http://www.raco.cat/index.php/Reduccions/article/view/46360/57839 Com a editor, cofundà, amb el professor Joan Alegret i el poeta Jordi Vintró, Edicions Anglo-catalanes, SA, que dirigí. Sota aquest segell comercial, Urpinell preparà, durant cinc anys, la versió facsimilada de la primera revista escrita íntegrament en català als EUA, La Llumanera de Nova York (1874-1881), que edità l’any 1978. Com a promotor d’altres iniciatives encaminades a la difusió pública de la poesia i la llengua catalanes, cal esmentar que fou cofundador de la revista Tarotdequinze (1972-1976) i creador de les «estovalles poètiques», que aconseguí de difondre massivament (350.000 unitats), majoritàriament pels restaurants de l’autopista AP-7, amb la finalitat d'atansar, popularment, la poesia catalana (impresa en les estovalles) als clients dels restaurants.https://books.google.es/books?id=_8oB1ZHQ4i0C&pg=PR6&lpg=PR6&dq=estovalles+poetiques&source=bl&ots=z9TcgDHyv3&sig=F2XBgiZgcUo6kqjNFTzIai-JkxE&hl=es&sa=X&ved=0ahUKEwjq7a-g3PXaAhUF66QKHamHBsgQ6AEIMTAA#v=onepage&q=estovalles%20poetiques&f=false

el comentari anterior sense signar és fet per Fraypepus (disc.contr.) 18:49, 8 maig 2018