Discussió:Miguel Ángel Blanco Garrido

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Canvis sense consens i no neutrals[modifica]

Sobre aquests canvis [1], que he desfet:

  • Els canvis introdueixen termes no neutrals. No tots els que hi havia eren neutrals del tot, però els que s'han introduït són menys neutrals encara.
  • Un "assassinat" és un delicte concret tipificat a la llei que inclou la mort d'algú. Una execució és la mort d'algú legítimament com un acte de justícia o de legalitat. Potser els pot trobar un terme sense connotacions, però "execució" és menys neutral que "assassinat".
  • Els membres d'ETA que són a la presó són presoners o presidiaris. Si s'ho mereixen o no és un altre tema. Qualificar-los de "presoners polítics" seria tan poc neutral com dir que afortunadament estan a la presó.
  • En aquest context, Espanya i estat espanyol són sinònims i triar-ne un és qüestió de gustos personals. Quan no hi ha una raó per canviar, deixem els gustos personals del primer que ho ha escrit, no del darrer que ho ha canviat.--Pere prlpz (disc.) 16:16, 13 oct 2011 (CEST)[respon]

Les mancances de l'article[modifica]

Aquest article, sobre una de les personalitats que va marcar un abans i un després a la lluita antiterrorista contra ETA, presenta en la seva versió catalana certes mancances que fan que aquest no sigui prou rigorós per apropar-nos a la temàtica; sobretot en contextos educatius.

La principal mancança que veig a l'article és el fet que, a diferència de les versions en altres idiomes, la catalana omet gran part de la informació rellevant, ja que no hi ha cap apartat biogràfic sobre Miguel Ángel Blanco. A més, mostra el seu assassinat com si fos un fet aïllat, menystenint en gran part tota la lluita antiterrorista contra ETA del moment i la situació d'extrema violència que es va viure a Euskadi des del 1995; obviant el context necessari per entendre el fet del seu assassinat i la posterior repercussió.

I és que, lligat amb l'últim punt anterior referent a la repercussió dins la societat espanyola del moment pel seu assassinat; trobo que aquest article deixa de banda la part més important: i és el fet que per primer cop en tota la història de la democràcia espanyola es van donar manifestacions multitudinàries espontànies arreu d'Espanya enfrontant la por i el pànic que buscava generar el terrorisme d'ETA.

Així que, tenint en compte aquestes mancances, entre d'altres, modificaré o crearé: la biografia de Miguel Ángel Blanco, context sobre el terrorisme d'ETA des del 1995-1997, els tres dies del segrest i assassinat de Miguel Ángel Blanco, la reacció de la societat espanyola davant aquest fet, el Fòrum d'Ermua i, com a últim punt, el Pacte d'Estella-Lizarra: des del gran avenç amb ETA fins al trencament de la treva el 21/01/2000.

Deixo també part de la bibliografia que empraré:

- https://e-archivo.uc3m.es/bitstream/handle/10016/31749/PecesBarba_Sobre_EP_20001222.pdf?sequence=1

- https://www.inguruak.eus/index.php/inguruak/article/view/8

- https://www.j-humansciences.com/ojs/index.php/IJHS/article/view/4429

- http://dspace.umh.es/handle/11000/7619

- https://www.raco.cat/index.php/adComunica/article/view/301713

- https://www.redalyc.org/pdf/727/72715407.pdf

- https://dialnet.unirioja.es/descarga/articulo/5734108.pdf

Resto obert a qualsevol comentari que cregueu adient per la realització d'aquesta tasca.

Moltes gràcies! JVS13 (disc.) 21:18, 28 des 2023 (CET)[respon]