Discussió:Socialdemocràcia

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Crec que la diferència entre "socialisme democràtic" i socialdemocràcia és poc clara. Per exemple, la Internacional Socialista, que és la organització mundial de la socialdemocràcia, reivindica el concepte de socialisme democràtic als seus Estatuts i a la seva declaració ideològica.

A la pràctica, només hi ha una diferència entre els socialdemòcrates que han seguit pensant pensant en construïr el socialisme (com Olof Palme, Oskar Lafontaine o Xosé Manuel Beiras) per la via reformista, i els que han abandonat aquest objectiu i es conformen amb l'economia mixta (en comptes de veure-la com un pas intermig). Els primers serien els pròpiament dits socialistes democràtics, però no serien una familia a part de la socialdemocracia sino una familia socialdemòcrata. Crec que l'article en algun moment fa veure que el socialisme democràtic no forma part de la socialdemocràcia, i això teòricament i històrica és insostenible. Així doncs, penso que l'article s'hauria de reeditar pel que fa al punt sobre les relacions entre socialisme democràtic i socialdemocràcia, i hauria de deixar clar que en tot cas el primer forma part de la segona.

Saganian 23:59, 9 ag 2006 (UTC)

Algú explica quina diferència hi ha entre la socialdemocràcia i el liberalisme progre? Capitalisme "tou" o "popular" tots dos, no? --Ibèric (discussió) 08:27, 16 març 2008 (CET)[respon]