Discussió:Son Fe

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

SON FE. Biel Ferrerico, 11-02-2012

NOTES HISTÒRIQUES DE LA “VICARIA IN CÁPITE” DE SANT FRANCESC D’ASSIS DE LA VALL DE SON FE DEL TERME D’ALCÚDIA.

Mines de lignits: En el darrer terç del segle XIX foren descoberts en aquell vall uns jaciments de lignits, arribaren a explotar-ne tres mines o pous, els seus noms eren: “La mina Virgen del Puig” “ Mina Adela” i “Mina Josefina”.

Antecedents A l’entorn a la mina de lignits de Son Fe , es creà un nucli considerable de població, que juntament amb el nombrós col•lectiu de pagesos que conreaven les terres de les possessions i llocs d’aquella vall, el seu cens arribà a superar els 260 habitants, aquest fet motivà la necessitat de construir en aquell lloc una església per el servei dels fidels d’aquella vall. La Revista Sa Marjal, de Sa Pobla, de la qual n’era fundador i director el vicari d’aquella vila el Reverent senyor Joan Perera i Sansó en data de 24 de maig de l’any 1917 publicà la crònica següent:

“A Can Horrac, propietat del amo Antoni Palou, que està a dins el terme d’Alcúdia, molt prop de sa Mina de carbó de pedra de Son Fe, el Sr. Bisbe posà  sa primera pedra d’una  església que si Déu ho vol, a de servir pes miners, per tots  els habitants d’aquells contorns i d’una Vilanova que tenen en projecta construir. :Don Xim Torrella ofereix generosament els materials de l’església  de Gatamoix, edificada per els Beteman l’any 1889, i avui mig derruïda i lo mateix que aquesta famosa colònia completament abandonada. Els 80 miners i tota la gent de devers Son Fe amb gran entusiasme  celebren aquesta festa solemnitzada amb arcs de triomfo, pins, bigues enmurtades, catifes de verdor i  ciulos  de ses maquines”.

Desprès que l’Il•lustríssim Sr. Domènech ha beneïda i col•locada sa primera pedra fa un hermós discurset, i desprès l’arrendador de ses Mines D. Sebastià Vilanova obsequià en els concurrents amb un esplèndid refresc. Que se realís si convé tan bona idea i que tot sia a major gloria de Déu”. Però les obres d’aquella església romangueren molts d’anys aturades i no fou fins l’any 1932 en que gràcies a la Senyora Magdalena Coll, viuda de Montis, que mori a ciutat el dia 31 de desembre de 1930, que en el seu testament va deixar 65.000 pessetes en la finalitat de acabar les obres d’aquella l església.

 Benedicció de l’església.-  Dia 28 d’abril de l’any 1935,  fou beneïda solemnement l’església de Sant Francesc d’Assis de Son Fe del terme municipal d’Alcúdia, per l’excel•lentíssim i Reverendíssim Senyor  Josep Miralles i Sbert,  Arquebisbe-Bisbet de Mallorca. 

Religioses a Son Fe.- Per aquells mateixos dies quedaran instal•lades a les dependències annexes a l’església les Religioses Agustines Sor Maria de l’Esperit Sant Barrera, Sor Maria del Remedio Roca y Sor Narcisa Florit, fundadores d’aquella comunitat. (En contra del que algú ha afirmat, les Religioses Agustines no tingueren res a veure en la construcció d’aquella església)

               Son Fe es erigida Vicaria “in cápite”  
  Des de la seva  benedicció solemne aquella església quedà  sota la jurisdicció del rector d’Alcúdia el  Reverent Senyor Joan Ensenyat i Oliver,   i ell o un vicari substitut celebraven la santa Missa tots els diumenges i festes de precepte.
    El dia 2 de febrer de l’any 1938, l’església de Son Fe fou erigida vicaria “in cápite”, mitjançant un decret de  l’Excel•lentissim i Reverendíssim Senyor  Josep Miralles i Sbert,  Arquebisbe-Bisbe de Mallorca, el decret diu així: “Queda canonicamente erigida una Vicaria “in cápite”  en el Valle de Son Fe,  del término municipal de Alcúdia, con todos los derechos y deberes que tienen las demás vicarias “in cápite” de esta diócesis . La referida Vicaria “in cápite” se titularà de San Francisco de Asís”. 

Primer Vicari titular Primer Vicari titular.- En data de ú de març de l’any 1941 fou nomenat vicari titular el Reverent senyor Jaume Quès i Vanrell, (1913-1986), fill de la fidelíssima ciutat d’Alcúdia, com es fa constar a la ressenya de la seva pressa de possessió.

Segon Vicari titular En data ú d’agost de l’any 1947 fou nomenat, pel Bisbe Monsenyor Miralles, nou vicari el Reverent senyor Bartomeu Gomila.

En deixar Son Fe  el Reverent Gomila fou nomenat vicari de Cala Ratjada.
          Tercer  i darrer Vicari titular  
  En data 6 de Juliol  de l’any 1949 fou nomenat, per el Bisbe Monsenyor Hervás 

i Benet nou vicari el Reverent senyor Josep Martí i Bauzá , el qual prengué possessió el dia 7 d’agost. En el diari de la vicaria es fa constar que a la seva presa de possessió només i assistiren 13 persones, per bé que es diu que representaven a tota la feligresia de la Vall. Aquest prevere romangué al front d’aquella vicaria fins a la seva extinció, í liquidació, que fou el dia 30 de setembre de l’any 1969, però els darrers anys compartia aquella vicaria amb la de Pollença i només anava a Son Fe per celebrar-hi missa el diumenges i festes. Bastants d’anys abans de la supressió d’aquella vicaria ja no si celebraven batejos, noces ni funerals.

Llibres sagramentals L’any 1939 començaren a dur en aquella

Demografia: Batejos: En total es celebraren en aquella vicaria 35 batejos: 20 nins i 15 nines Matrimonis: En total es celebraren aquella església 24 matrimonis.

Defuncions: En total  es registraren 25 defuncions: 13 homes, 8 dones i 4 infants.

(Extracte de la comunicació presentada l’any 2010 a les jornades d’estudis locals d’Alcúdia)