Disseny web adaptatiu

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Hi ha un problema idiomàtic. No estic d'acord amb el mot "adaptatiu".

En anglés:

- Static: el tradicional (antic) - una sola plantilla (layout)

- Adaptive: diverses plantilles (statics) una per a cada resolució

- Liquid (també fluid): Basat en elements que es redimensionen dinàmicament (emprant %). No funciona prou bé a resolucions extremes (especialment en els mòbils)

- Responsive: Mixt entre els dos anteriors. Selecciona més d'una plantilla y també existeix redimensionament dinàmic mitjançant %. Es el que es descriu más avall.

En català existeix la paraula "responsiu" i s'adapta molt millor per traduir responsive. Al TERMCAT ja s'ha discutit aquest tema i no estic d'acord amb la seva resolució. Crec que s'equivoquen al dir que la web no "respon" mentre que els anglesos l'hi han donat aquest nom (responsive) perquè creuen que sí respon amb els media-queries que es mencionen a l'article.

Com es tradueix doncs adaptive ? Quan les paraules no es tradueixen acuradament. .. a cada bugada es perd un llençol !

=[modifica | modifica el codi]

El disseny web adaptatiu[1] (en anglès responsive web design) és una tècnica de disseny i desenvolupament web que mitjançant l'ús d'estructures i imatges fluides, així com de media-queries al full d'estil CSS, aconsegueix adaptar el web a l'entorn de l'usuari.[2] La idea principal d'aquesta tècnica és fer que una web sigui visible de manera òptima en tot tipus de dispositius capaços de visualitzar pàgines web des de mòbils a ordinadors o tauletes.

El dissenyador i autor nord-americà Ethan Marcotte va crear i difondre aquesta tècnica a partir d'una sèrie d'articles a A List Apart, una publicació en línia especialitzada en disseny i desenvolupament web.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. «Disseny web adaptatiu». Cercaterm. TERMCAT, Centre de Terminologia.
  2. Marcotte, Ethan. «Responsive Web Design», 25 maig 2010.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]