Domingo Olleta Mombiela

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Domingo Olleta)
Infotaula de personaDomingo Olleta Mombiela

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(es) Domingo de Olleta y Mombiela Modifica el valor a Wikidata
20 desembre 1819 Modifica el valor a Wikidata
Saragossa (Espanya) Modifica el valor a Wikidata
Mort21 abril 1895 Modifica el valor a Wikidata (75 anys)
Saragossa (Espanya) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciócompositor, mestre de capella, organista Modifica el valor a Wikidata
ProfessorsPedro León Gil (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
InstrumentOrgue Modifica el valor a Wikidata

Domingo Olleta Mombiela (Saragossa, 20 de desembre de 1819 - 21 d'abril de 1895) fou un organista i compositor aragonès.[1]

Entrà d'infant en el Col·legí de la Seu el 1827, on i va romandre fins a l'any 1835, es distingí molt aviat per les seves felices disposicions musicals, i el mestre de la Seu, Pedro L. Gil li donà lliçons d'harmonia i contrapunt. El 1858, prèvies unes brillants oposicions, fou nomenat mestre de capella de la Seu, havent rebut les sagrades ordres el 1853.

Entre les seves obres destaquen el grandiós Rèquiem, el Miserere, a tota orquestra; els Cánticos al Corazón de Jasús, i la Missa en do, anomenada La Valeriana.

Fou acadèmic de l'Reial Acadèmia de Belles Arts de San Fernando, i de número San Luis de Saragossa i de mèrit de l'aragonesa Amigos del País.

Va patir hemiplegia del costat dreta durant quaranta anys i dirigia amb el braç esquerra. Les seves restes foren depositades en la capella Sant Domènec del Val (Dominguito del Val), de la Catedral de Sant Salvador de Saragossa.

Referències[modifica]

  1. Ezquerro Esteban, Antonio «El compositor Domingo Olleta, 1819-1895». Cuadernos de Música Iberoamericana. Sociedad General de Autores y Editores, Vol.I, 1996, pàg. 141-162 [Consulta: 3 desembre 2018].

Bibliografia[modifica]