Enrique Belloch López

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaEnrique Belloch López
Biografia
Naixement1946 Modifica el valor a Wikidata (77/78 anys)
València Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciódirector de cinema, productor de cinema, guionista Modifica el valor a Wikidata

IMDB: nm0069170 Modifica el valor a Wikidata

Enrique Belloch López (València, 1946) és un director de cinema i de teatre, guionista i empresari espanyol.

Biografia[modifica]

Encara que el seu pare era un empresari de la fusta, tant ell com la seva germana (l'actriu Carmen) es van decantar pel món de la interpretació.[1] Va realitzar algunes actuacions en teatre (sobretot com a ballarí) però aviat va començar a exercir altres treballs del món de la interpretació des d'una altra perspectiva. En 1973, s'estrena com a productor de teatre independent amb l'obra Los leones de Lauro Olmo.[2]

En 1979, fa el salt a la producció cinematogràfica amb el film Tres en raya de Francisco Romá Olcina. Tres anys després, després de fer alguns curts, debutaria com a director en realitzar Pestañas postizas, escrit per ell mateix i protagonitzada per la seva germana Carmen i que seria un dels primers papers principals de Antonio Banderas.[2] El film va ser presentat en la secció de Nous Realitzadors del Festival de Sant Sebastià.[3]

A partir d'aquest moment, va diversificar els seus treballs en la cultura. D'una banda, en el món del teatre, va produir, va dirigir (i en alguns casos va interpretar) nombroses produccions teatrals com La gallina ciega, Ultima batalla en el Pardo, Isabel tiene ángel, Curvas o Bumerang.[4] Al cinema, va dirigir Solo es una noche (1994) o el documental La Margot (2016) o va fer d'actor protagonista a El artificio de José Enrique March el 2011.

A part d'això, és gerent de l'empresa de doblatge "Doble Banda" i de la TAV Teatradiovisual Produccions.

Filmografia[modifica]

Com a director
Com a productor
Com a actor

Referències[modifica]

  1. Costa, María «"Hay mucha política en el audiovisual"». [Consulta: 3 maig 2021].
  2. 2,0 2,1 Costa, María «"Aún quedan muchas historias que contar, pero de otro modo"». , 9 diciembre 2008 [Consulta: 3 maig 2021].
  3. «Sección Nuevos Realizadores del Festival Internacional de Cine de San Sebastián». Festival de Cine de San Sebastián. Arxivat de l'original el 2 de mayo de 2021.
  4. «Enrique Belloch- Teatro». Web oficial de Enrique Belloch. Arxivat de l'original el 2 de mayo de 2021.