Ermita de Sant Roc de Vallanca

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Ermita de Sant Roc de Vallanca
Imatge
Dades
TipusErmita i bé cultural Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaVallanca (el Racó d'Ademús) Modifica el valor a Wikidata
Map
 40° 03′ 45″ N, 1° 20′ 34″ O / 40.062558°N,1.342875°O / 40.062558; -1.342875
Bé immoble de rellevància local
Identificador46.252-9999-000001
Activitat
Diòcesiarquebisbat de València Modifica el valor a Wikidata

L'ermita de Sant Roc és un temple de culte catòlic situat en les proximitats de Vallanca, municipi pertanyent a la comarca valenciana del Racó d'Ademús.

Història[modifica]

Erigida originalment sota l'advocació de la Santíssima Trinitat, la seva construcció va tenir lloc durant el primer terç del segle xvii. A la fi del segle xvii l'ermita va sofrir el canvi d'advocació, passant a estar dedicada a Sant Roc. Tal canvi va respondre molt probablement a les epidèmies de pesta sofertes en el segle xvii, ja que l'efectivitat del sant contra aquestes calamitats era indiscutible en l'època.

Descripció[modifica]

Presenta planta en forma de creu llatina, poc habitual en la comarca, conforme als ideals del Concili de Trent. Consta l'edifici de nau única, dues capelles laterals i una major. En l'interior destaca la coberta de la nau, treball de fusteria antic molt bé conservat, així com la volta vaída que tanca el creuer, poc comú en l'arquitectura comarcal. De l'exterior sobresurt la seva portada, consistent en un senzill arc de mig punt d'ampli dovelatge, així com les nombroses creus de talla inserides en els murs, quatre de les quals al·ludeixen a la seua advocació trinitaria original.

Festes i tradicions[modifica]

Al temps del seu canvi d'advocació, els originals romiatges en honor de la Santíssima Trinitat van ser substituïts a final del segle xvii pels de Sant Roc. Aquests últims encara se celebren en l'actualitat el 16 d'agost, amb gran afluència de fidels, ja que en l'actualitat és el patró de la vila de Vallanca.

Bibliografia[modifica]

  • Eslava Blasco, Raúl: Vallanca y su patrimonio histórico-artístico religioso. Vallanca, 2006. ISBN 84-611-0024-7