Es Pantaleu (barri d'Andratx)

Església de Santa Maria a Andratx

Es Pantaleu és un barri del poble d'Andratx. Va ser el nucli originari de la població, i va estar fortificat amb cinc torres, de les quals sols en resta una. En es Pantaleu s'hi localitzen els Molins de sa Planeta, l'edifici de la Cúria (antic Ajuntament i actual Biblioteca Municipal), i la torre de So na Gaiana.

« Té la forma i el color d'un bacallà sec, la cua al Pont de Can Terrola, a migjorn, i la part superior a tramuntana, des del Pantaleu fins al Pont d'Amunt. Les teulades i les parets són terroses, amb trossos blancs, l'església és una fàbrica gegantina, marronenca, solitària, a llevant. »
Baltasar Porcel, Solnegre

Es Pantaleu està format per carrers estrets, tortuosos i alguns esglaonats. La vila moderna, amb carrers rectes, no es desenvolupà fins a partir del segle XIX; encara era inexistent al plànol de Jeroni de Berard, de 1789.[1]

La torre de So na Gaiana és al carrer de Colom, a ponent del nucli urbà, entre construccions més modernes que en part l'amaguen. Data del segle xvi i configurava, juntament amb la torre de l'església, a l'altra part del poble, el dispositiu de defensa de la vila d'Andratx, completat amb les torres de Son Mas i Son Esteve. Té planta quadrada i la façana mostra un portalet d'arc escarser a la base; a l'altura del primer pis, hi ha una obertura d'arc rodó adovellat, amb les mènsules del matacà defensiu a la part inferior; la coberta és de teules, plana. Adossat a la dreta, hi ha una construcció moderna.

Els molins de sa Planeta són a la part alta del poble, a tramuntana. Dos dels tres molins estan ben conservats, mentre que el tercer, conegut amb el nom de molí Vell de sa Planeta, té la torre rebaixada. El 1784 ja apareixen documentats.

Referències[modifica]

  1. Grup Segall-Caires Culturals. Conèixer la part forana: Andratx i Son Esteve. Andratx, 2009