Leopoldo Valiñas Coalla

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaLeopoldo Valiñas Coalla
Biografia
Naixement27 febrer 1955 Modifica el valor a Wikidata
Mort14 gener 2022 Modifica el valor a Wikidata (66 anys)
Dades personals
FormacióEl Colegio de México
Escola Nacional d'Antropologia i Història Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióinvestigador, lingüista Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat Nacional Autònoma de Mèxic
Escola Nacional d'Antropologia i Història Modifica el valor a Wikidata
Membre de

Leopoldo Valiñas Coalla (Ciutat de Mèxic, 27 de febrer de 1955 - 15 de gener de 2022) va ser un lingüista, investigador i acadèmic mexicà especialitzat en llengües indígenes.

Estudis[modifica]

Va estudiar la llicenciatura i mestratge en Lingüística a l'Escola Nacional d'Antropologia i Història (ENAH). Va fer estudis de mestratge i doctorat a la Universitat de Chicago i en El Col·legi de Mèxic. Va impartir classes a l'Escola Nacional d'Antropologia i Història i en el postgrau d'Estudis Mesoamericanos de la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic (UNAM).

Investigador i acadèmic[modifica]

Fou investigador de l'Institut de Recerques Antropològiques de la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic, especialitzant-se en Fonologia, lingüística històrica de llengües utoasteques, particularment de l'idioma náhuatl, idioma mixe de Tlahuitoltepec, idioma zoque de Chiapas i idioma tarahumara.[1] Va ser triat membre de nombre de l'Acadèmia Mexicana de la Llengua l'11 de febrer de 2010 per ocupar la cadira XXIII. Fou membre de la Comissió de Lexicografia de la institució i va col·laborar en la revisió i esmenes del Diccionari de mexicanismos publicat al setembre de 2010.[2] Coautor de l'obra Se tosaasaanil, se tosaasaanil: adivinanzas nahuas de ayer y hoy, publicada en 1992.

Referències[modifica]

  1. «Miembros. Leopoldo Valiñas Coalla». Academia Mexicana de la Lengua. Arxivat de l'original el 15 de septiembre de 2010. [Consulta: 8 enero 2011].
  2. «Diccionario de mexicanismos. Academia Mexicana de la Lengua». Academia Mexicana de la Lengua. Arxivat de l'original el 9 de enero de 2011. [Consulta: 8 enero 2011].