Pere Galceran

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaPere Galceran
Biografia
Naixementsegle XII Modifica el valor a Wikidata
Mortsegle XII Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciótrobador Modifica el valor a Wikidata

Pere Galceran va ser un trobador català que va morir el segle xii. Possiblement membre de la família Pinós.[1]

El trobador Guillem de Berguedà li va proposar un enigma amb una cobla, i Pere Galceran el va respondre amb una altra cobla després de desxifrar-lo però sense aclarir-lo.[2] La resposta a l'enigma era: "En Gauseran, gardats cal es lo pes, amb total coneixement de causa però sense revelar-lo, Señer Guillem, lo pes que dit m’aves". Acadèmics han comentat que pes que suporta el trobador seria l'amor sensual, el llop és la dona i l'interlocutor, el Gauseran, podria ser un membre del llinatge Pinós, potser Pere Galceran de Pinós.[3] Es basa en el joc de paraules lo pes i lop es (és a dir, "el pes" i "llop és").[4]

Pere s'hauria casat amb Brunissenda de Cartellà el 1180 segons apunta Martí de Riquer. Es creu que el poeta català i aquesta Brunissenda van tenir alguna cosa a veure amb el roman de Jaufré.[5]

Referències[modifica]

  1. «Pere Galceran». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. Martín de Riquer (conde de Casa Dávalos); Antoni Comas; Joaquim Molas Història de la literatura catalana: Part antiga, per M. de Riquer. Ariel, 1964, p. 90. 
  3. Guillem de Berguedà; Martín de Riquer (conde de Casa Dávalos) Guillem de Berguedà. Quaderns Crema, 1996, p. 389. ISBN 978-84-7727-168-0. 
  4. Martín de Riquer (conde de Casa Dávalos). Guillem de Berguedà. Abadía, 1971, p. 267. 
  5. «Le roman de Jaufré, source de Chrétien de Troyes» (PDF) (en francès). Revue belge de philologie et d'histoire, 31, 1953, pàg. 738-739 [Consulta: 18 abril 2020].