Esquema elèctric

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Nota: L'article pot necessitar alguna petita correcció
Esquema elèctric típic d'un circuit de comandament i control.

Un esquema elèctric és una representació gràfica d'una instal·lació elèctrica o de part d'ella, en què queda perfectament definit cada un dels components de la instal·lació i la interconnexió entre ells.[1]

Elements típics en un esquema elèctric[modifica]

La següent és una relació bàsica d'elements gràfics que se solen trobar en un esquema elèctric.

Llegendes[modifica]

En un esquema, els components s'identifiquen mitjançant un descriptor o referència que s'imprimeix a la llista de parts. Per exemple, M1 és el primer Motor, K1 és el primer Contactor, Q1 és el primer Interruptor. Sovint el valor del component es posa en l'esquemàtic al costat del símbol de la part. Les llegendes (com a referència i valor) no han de ser creuades o envaïdes per cables, ja que això fa que no s'entenguin aquestes llegendes.

Símbols[modifica]

Els estàndards o normes en els esquemàtics varien d'un país a un altre i han canviat amb el temps. L'important és que cada dispositiu es representi mitjançant un únic símbol al llarg de tot l'esquema, i que quedi clarament definit mitjançant la referència i en la llista de parts.

Cablejat i connexions[modifica]

El cablejat es representa amb línies rectes, posant-generalment les línies d'alimentació a la part superior i inferior del dibuix i tots els dispositius, i les seves interconnexions, entre les dues línies. Les unions entre cables solen indicar mitjançant cercles, o altres gràfics, per diferencials dels simples encreuaments sense connexió elèctrica.

Vegeu també[modifica]

Nota[modifica]

  1. Juan José Manzano Orrego. Electricidad I. Teoría básica y prácticas. Marcombo, octubre 2007, p. 95–. ISBN 978-84-267-1456-5 [Consulta: 30 desembre 2011].