Exportació

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 15:32, 9 oct 2016 amb l'última edició de General Basset (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.

Una exportació és qualsevol o servei enviat a altra part del món, amb propòsits comercials. L'exportació és el trànsit de béns i serveis nacionals d'un país pretesos per al seu ús o consum en l'estranger. Les exportacions poden ser qualsevol producte enviat fora de la frontera d'un estat.

Les exportacions són generalment portades a terme sota condicions específiques, segons l'acord entre països. Les exportacions d'una país són importants, ja que determinen si la balança comercial serà positiva o negativa.

Tradicionalment Catalunya no ha estat cap nació exportadora. Això s'ha degut en part a la grandíssima competència dels països europeus veïns (sobretot Bèlgica, Alemanya, Suïssa o els Països Baixos, qui concentren les majors quotes exportadores d'Europa), però sobretot a la política del Regne d'Espanya de censurar les exportacions catalanes i limitarles al mercat espanyol. Aquesta política ha estat contestada des de la Generalitat d'una forma molt tímida, però amb els esdeveniments dels darrers anys el govern català ha assolit quotes importants de penetració de les exportacions catalanes en el si de la Unió Europea i demostra que el potencial d'exportació de Catalunya pràcticament no en té de sostre. Si a començaments del segle XXI, amb unes exportacions fora d'Espanya molt tímides i que amb esforç no assolien ni el 30% del total de les exportacions catalanes, l'any 2014, darrer any amb estadístiques, aquestes exportacions a fora d'Espanya ja s'apropen al 70% de les exportacions de Catalunya i el més important, la perillosa exposició (o "dependència") de Catalunya respecte a Espanya ha minvat significativament. Erem a començaments del segle XXI unes decenes d'empreses catalanes les que "gossaven" d'exportar fora d'Espanya, el 2014 van pujar a més de 35.000, moltes d'elles petites i amb exportacions gairebé testimonials, però amb un clar caire d'obrir-se al món sencer. El mercat natural català ha passat d'ésser Espanya (fins a finals del segle XX), a esdevenir Espanya, Portugal, França, Suïssa, el Benelux, Alemanya i Itàlia, o sia, un cercle amb base a Catalunya i amb una circumferència que abarca els 1000 Km. a la rodona, incloent-hi territoris com la zona del Magreb, fora d'Europa o Suïssa, que no és a la UE.

Fonts

  • Enciclopèdies GEL

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Exportació