Fantasia sobre aires polonesos (Chopin)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula obra musicalFantasia sobre aires polonesos
Títol originalFantaisie brillante, en la majeur, pour pianosur des airs nationaux polonais Modifica el valor a Wikidata
Forma musicalfantasia Modifica el valor a Wikidata
Tonalitatla major Modifica el valor a Wikidata
CompositorFrédéric Chopin Modifica el valor a Wikidata
Creació1828 Modifica el valor a Wikidata
Gènerefantasia Modifica el valor a Wikidata
CatalogacióB. B 28
catàleg Chomiński C 41 Modifica el valor a Wikidata
Part deObres per piano i orquestra de Chopin Modifica el valor a Wikidata
Instrumentaciópiano i orquestra Modifica el valor a Wikidata
Musicbrainz: 953ffa3e-effa-3a72-9d67-b623431a51cc IMSLP: Grande_fantaisie_sur_des_airs_polonais,_Op.13_(Chopin,_Frédéric) Allmusic: mc0002356414 Modifica el valor a Wikidata

La Fantasia sobre aires polonesos, op. 13 és una obra per a piano i orquestra de Frédéric Chopin. En ella, l'esperit patriòtic i nacionalista del seu autor es manifesta amb apassionament juvenil, ja que està escrita quan tenia 18 anys. La peça també es refereix a vegades com a Gran Fantaisie o Fantaisie brillant. El mateix Chopin es va referir a ella com a Popurri sobre temes polonesos, i el va mantenir en el seu repertori durant molts anys.

Aquesta Fantasia, dins l'evolució compositiva de Chopin, va seguir les exitoses Variacions sobre "Là ci darem la mano", Op. 2, del 1827. Va ser composta mentre era estudiant de Józef Elsner al Conservatori de Varsòvia.[1][2] Els temes que empra són populars i diversos, sent, potser, de totes les seves obres per a piano i orquestra de Chopin la més que aconsegueix l'equilibri entre el solista i el conjunt orquestral.[3] La Fantasia sobre aires polonesos va ser publicada a Leipzig en 1834. La durada de l'obra és d'uns catorze minuts.

Consta de quatre moviments:[4]

  1. Introducció. Largo non troppo. La fantasia s'inicia amb una lenta introducció que ens porta al segon temps.
  2. Air: Już miesiąc zaszedł. Andantino. Una graciosa secció de caràcter bucòlic, inspirada en la melodia de la cançó popular polonesa Już miesiąc zaszedł psy się uśpiły ("La lluna s'havia amagat"). Cal destacar que la cançó era una de les favorites de la mare de Chopin.[5]
  3. Tema de Kurpiński. Allegretto. Aquí Chopin agafa el tema polonès d'una composició d'un professor de Chopin al Conservatori de Varsòvia, Karol Kurpiński. És una secció senzilla en la qual la melodia es va desgranant amb morositat i després complicant-se amb nombrosos embelliments.
  4. Kujawiak. Vivace. Aquesta és una dansa semblant a una masurca, però més ràpida i brillant. Chopin dota al piano d'un virtuosisme enlluernador.

Referències[modifica]

  1. Chopin Arxivat 2015-06-27 a Wayback Machine.. Accés el 1 juliol de 2014
  2. Jim Samson, The Cambridge Companion to Chopin, p. 149[Enllaç no actiu]. Accés el 1 juliol de 2014
  3. Hyperion. Accés el 1 juliol de 2014
  4. AA. VV.. Piano classics. Guía de la audición, 1997. 
  5. Strzyżewski 2011, p. 24
  • Strzyżewski, Mirosław. 2011. Much ado about Chopin: Discussion in the Warsaw Press from 1830 in Interdisciplinary Studies in Musicology 9 (p. 19-29).

Enllaços externs[modifica]