Front Girona

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de publicacions periòdiquesFront

Modifica el valor a Wikidata
Tipusdiari
Fitxa
Llenguacatalà
Data d'inici26 d'octubre de 1936
Data de finalització24 de gener de 1939
Lloc de publicacióGirona
EstatEspanya
Dades i xifres
Periodicitat1 dia
Àmbitlocal
Publicat aGirona
Preu15 cèntims de pesseta (1936-1938) i 30 cèntims de pesseta (1938-1939)
Ideologiacomunisme
Nombre de pàgines4

Hemeroteca  Modifica el valor a Wikidata

Front Girona, més conegut com a Front, va ser un diari de Girona, el qual va estar en actiu entre els anys 1936 i 1939.

Història[modifica]

Front va publicar el seu primer exemplar el 26 d'octubre de 1936. Aquest diari actuava com a òrgan d'expressió del Partit Socialista Unificat de Catalunya i de la Unió General de Treballadors. La funció d'aquest diari era específica i inequívoca: donar suport al Front Popular en el context de la guerra i lluitar per aconseguir la “unitat proletària” enfront del feixisme.

Pel que fa a les dades descriptives de l'entrada, el diari es publicava diàriament a la tarda amb un preu de 15 cèntims i amb un format de gran foli que constava de 4 pàgines a 4 columnes amb il·lustracions.

Al llarg de la seva història, Front va ser un diari molt colpejat per la forta censura de l'època; alguns articles i informacions van ser eliminats per aquesta.  

Pel que respecte a la temàtica, els editorials comentaven la difícil situació del moment: exigien de la població civil una decidida col·laboració en favor de la causa republicana i es plantejaven la necessitat d'estructurar sòlidament la reraguarda. Publicaven notes del PSUC, de les Joventuts Socialistes Unificades i del comitè comarcal de la UGT, així com de l'alcaldia de Girona. Informaven exhaustivament de la marxa de la guerra i es feien ressò de la situació a l'estranger. Per altra banda, dedicaven un petit apartat als esports i a la cartellera d'espectacles.

Donada la imminent victòria feixista a la Guerra Civil Espanyola, el diari va realitzar la seva darrera publicació el 24 de gener de 1939.

Equip[modifica]

No hi ha constància de quins van ser els directors del diari durant el seu període en actiu. Pel que fa als redactors i col·laboradors destaquen Joan Ballesta, Guillem Vinyas Escuder, M. Roset Sala, Pere Canals, Angelina Comte, Juli Vicente, Pere Foix i Gómez Martínez.

Referències[modifica]

  • Huertas, JM., (1995). 200 anys de premsa diària a Catalunya, Barcelona, Espanya: Fundació Caixa de Catalunya

Enllaços externs[modifica]