Fudai-dàimio

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Fudai-daimyō)
Honda Tadakatsu,un famós fudai-daimyō del període Edo.

Els fudai-dàimio (谱代大名,Fudai-daimyo) van ser una classe de daimyos, vassalls del shogunat Tokugawa durant el període Edo al Japó. Eren els fudai els que generalment ocupaven els alts llocs de l'administració Tokugawa.

Origen[modifica]

Moltes de les famílies que formaven part dels fudai-daimyō eren les que havien servit al clan Tokugawa abans que s'alcessin amb la supremacia del país després de la batalla de Sekigahara. Alguns clans que integraven aquesta classe eren: el clan Honda, el clan Sakai, el clan Sakakibara, el clan Ii, el clan Itakura, el clan Ogasawara, el clan Doi i el clan Mizuno. Els "Quatre Grans Generals" de Tokugawa - Honda Tadakatsu, Sakakibara Yasumasa, Sakai Tadatsugu, i Ii Naomasa - (els seus principals servents) es van convertir en fudai-daimyo de la mateixa manera durant el període Edo. Addicionalment, algunes branques del clan Matsudaira (del qual era originari el clan Tokugawa) es van convertir en fudai.

Durant el període Edo[modifica]

En obtenir el poder al segle xvi, Tokugawa Ieyasu va augmentar considerablement els seus dominis, de manera que a la seva majoria va haver de deixar-los en mans dels seus vassalls, de manera que van obtenir el títol de daimyo. En contrast amb els tozama-daimyō, els fudai generalment governaven sobre petits hans, els quals es trobaven en llocs estratègics al llarg dels principals camins o prop de les casernes generals del shogunat a la Regió de Kantō, a Edo.[1]

Ocasionalment, algunes famílies eren elevades a fudai o elevades de fudai a shinpan-daimyo, com en el cas del clan Matsudaira, la qual va ser elevada de fundai a shinpan,[2] els quals eren reconeguts oficialment com a parents del clan Tokugawa.[3] També els Hatamoto que incrementaven els seus ingressos d'arròs a més de 10.000 koku es convertien en fudai.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Ooms, pp. 14-15
  2. "Takada-han" on Edo 300 HTML Arxivat 2016-03-04 a Wayback Machine. (14 de març del 2008) (japonès)
  3. "Shirakawa-han" a Edo 300 HTML Arxivat 2016-03-03 a Wayback Machine. (14 de març del 2008) (japonès)