Generativisme

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

El generativisme és un corrent de la lingüística també anomenat gramàtica transformacional. Parteix de la idea que totes les frases d'una llengua són en realitat l'estructura superficial, fruit de diverses transformacions, que reflecteix l'estructura real, la profunda, la que està en el pensament.

Així, una frase pot alterar l'ordre, ometre elements, canviar de modalitat o interaccionar amb altres oracions; tot són transformacions a partir d'una mateixa estructura mental que transmet la informació bàsica d'aquella frase. Aquesta estructura s'adapta als paràmetres de la lògica i és comuna a tots els idiomes. El tipus i freqüència de determinades transformacions és el que marca les característiques d'una llengua concreta. Per tant, la feina de la lingüística és analitzar les dades de l'estructura superficial per arribar a l'estructura profunda de cada frase.

Un dels principals defensors d'aquesta teoria és Noam Chomsky.

Escoles generativistes[modifica | modifica el codi]

El model original, sovint anomenat minimalista o teoria estàndard, ha anat evolucionant fins a desembocar en diferents escoles. Totes aquestes comparteixen els principis de transformació i innatisme, però difereixen quant a les regles de formació de frases o categorització. Algunes de les més rellevants són:

  • Teoria de recció i lligament
  • Gramàtica relacional
  • Gramàtica lèxicofuncional

La majoria d'aquestes han anat incorporant la semàntica al nucli de les transformacions, afirmant que només l'estructura de la frase no servia per a explicar determinats casos lingüístics, que es modificaven pel sentit que deduïa el parlant.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]