Gertrudis Bocanegra

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaGertrudis Bocanegra

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement11 abril 1765 Modifica el valor a Wikidata
Michoacán (Mèxic) Modifica el valor a Wikidata
Mort11 octubre 1817 Modifica el valor a Wikidata (52 anys)
Causa de mortTireta Modifica el valor a Wikidata (Ferida per arma de foc Modifica el valor a Wikidata)
Activitat
Ocupaciómilitar Modifica el valor a Wikidata

María Gertrudis Teodora Bocanegra Lazo Mendoza[1] (Pátzcuaro, Michoacán, 11 d'abril de 1765 – 11 d'octubre de 1817), coneguda com Gertrudis Bocanegra, va ser una dona novohispana que va donar suport al moviment insurgent durant la guerra de la Independència de Mèxic. Va ser descoberta i sentenciada a mort en no voler donar informació sobre les forces insurgents al govern virreinal.

Biografia[modifica]

Gertudis Bocanegra va néixer en Pátzcuaro en el que avui és l'estat mexicà de Michoacán, filla de Pedro Javier Bocanegra i Feliciana Mendoza (morta el 15 de novembre de 1783).[2] Va ser filla de pares espanyols, comerciants de classe mitjana espanyola. Es va casar amb el tinent Pedro Advíncula Lazo de la Vega, militar de les forces provincials espanyoles de Michoacán i van tenir quatre fills.[3]

Malgrat que les dones de la Nova Espanya poques vegades podien accedir a l'educació, Gertrudis Bocanegra va ser lectora dels principals autors de la Il·lustració, per la qual cosa quan va esclatar la guerra d'independència s'hi va adherir. Va servir com a correu dels insurgents a la regió de Pátzcuaro i Tacámbaro.[4]

En l'etapa de resistència de la guerrilla insurgent, Bocanegra va ser enviada a Pátzcuaro amb el propòsit d'ajudar a la presa de la ciutat per part dels rebels. Però va ser descoberta i després va ser presonera de l'exèrcit reialista. Sotmesa a tortura perquè delatés a altres participants de la guerrilla, Bocanegra es va negar sempre a donar informació als reialistes. Finalment va ser jutjada i sentenciada culpable de traïció.

Va ser sentenciada a mort: la van afusellar l'11 d'octubre de 1817, a la plaça de San Agustín en la mateixa vila de Pátzcuaro.[3] Un mes més tard (l'11 de novembre de 1817) van afusellar el militar espanyol Francisco Javier Mina.

Llegat[modifica]

El personatge de Bocanegra va ser interpretat per Ofelia Medina en la pel·lícula biogràfica mexicana Gertrudis (1992).

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Maria Gertrudis Theodora Bocanegra, "Mexico, Baptisms, 1560-1950"» (en anglès). FamilySearch. [Consulta: 17 novembre 2013].
  2. [enllaç sense format] https://familysearch.org/pal:/MM9.1.1/N8Q9-Q5N
  3. 3,0 3,1 Ávila, 2010; 118. Biografías de Rodrigo Moreno Gutiérrez
  4. autores, Varios. Mujeres insurgentes (en castellà). Siglo XXI Editores, 2013-11-04. ISBN 978-607-03-0195-7. 

Bibliografia[modifica]