Glacera de la Grande Casse

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de geografia físicaGlacera de la Grande Casse
Imatge
TipusGlacera Modifica el valor a Wikidata
EpònimGrande Casse Modifica el valor a Wikidata
Localitzat en l'àrea protegidaParc nacional de la Vanoise Modifica el valor a Wikidata
Localització
ContinentEuropa Modifica el valor a Wikidata
Entitat territorial administrativaPralognan-la-Vanoise (França) Modifica el valor a Wikidata
Map
 45° 24′ N, 6° 48′ E / 45.4°N,6.8°E / 45.4; 6.8
SerraladaMassís de la Vanoise Modifica el valor a Wikidata

La glacera de la Grande Casse és una glacera suspesa[1] del massís de la Vanoise (Alps). És situat sobre la cara oest de la Grande Casse (3.855 m). A la seva part terminal, la glacera és vorejat per una voluminosa morrena que forma un embassament natural bloquejant les aigües d'escorrentia i a l'origen del llac Long.

A principis de juny de 2020, un guia d’alta muntanya adverteix l’ajuntament de Champagny de l’ampliació significativa d’una esquerda al nivell de la glacera suspesa de la Grande Casse, a la cara nord.[2]

La prefectura de Savoia va demanar al Servei de Restauració de Terres de Muntanya (RTM) que emetés una opinió sobre els riscos associats a la ruptura d’una gran part de la glacera. Va concloure que, en cas de trencament de la glacera sota aquesta escletxa, una allau de neu i gel podria "assentar-se" en dos altiplans inferiors i no hauria de tenir cap conseqüència sobre el Doron de Champagny.

Tot i això, el volum en qüestió (500.000 m3) Representa un risc important per als usuaris de l’alta muntanya.[1]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Le glacier suspendu de la face nord de la Grande Casse sous haute surveillance | Parc national de la Vanoise». [Consulta: 19 desembre 2020].
  2. Outdoor, Outside | Le magazine des amoureux de sports et culture. «Risque réel d’effondrement de séracs en face Nord de la Grande Casse» (en francès), 04-06-2020. [Consulta: 19 desembre 2020].