Grup Macedònia

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Actuació del Grup Macedonia l'any 2014.

Macedònia és un grup musical creat l'estiu del 2001 per la Marina i la Georgina, dues nenes castellarenques, seguides després per la Nina (maduixa), l'Alba (mandarina), l'Amanda (kiwi), la Laura (llimona), la Mariona (pinya), el Dani (poma), el Jaume (maracujà), el Ferran (plàtan), el Gerard (cacau) i el Ferran (mango), deu fruites que es movien i es relacionaven dins l'escenari i fora amb una forta amistat.

L'estil de Macedònia és el pop rock jove. Té una posada en escena fresca i franca que fa que la gent del públic es senti còmplice de la festa. Les noies baixen al nivell del públic, es connecten amb la gent i amb els músics i parlen i es mouen com a persones normals no estereotipades ni productes de màrqueting.

La característica principal de Macedònia són les lletres de les cançons. Tant els temes com el vocabulari que fa servir el grup són absolutament quotidians. Parlen sempre des del punt de vista dels nens, mai des de l'adult. Parlen de subjectes com les extra-escolars, les mainaderes-activitats, la separació d'uns pares, les malalties dels nens... però sempre des del seu punt de vista.

Macedònia prova d'evitar ser políticament correcte perquè els nens no ho són. És un grup que intenta que els nens i pares conversin, que parlin sobre els temes que tractin les cançons i que aprenguin.

De bell antuvi les lletres parlen de coses i temes que interessen nens d'entre 8 i 13 anys, però el vocabulari, la posada en escena i la frescor que transmet el grup, fa agradar el producte a nens més petits i a gent més gran. Es tracte d'un pop naïf, seductor i sense complexos que s'acosta més que ningú als pensaments dels nens d'avui en dia.

L'any 2006, les 5 noies que actualment cantaven al grup, la Nina, l'Amanda, la Laura, la Mariona i l'Alba, van decidir deixar el grup per poder fer altres coses, per estudiar a l'estranger, per fer coses que cantant a macedònia no podien, ja que els ocupava part del temps.

A l'octubre es prepararen càstings per escollir les cinc noves cantants del grup, d'entre 180 nenes que s'hi van presentar se'n van triar 17. Aquestes noies, van fer un segon càsting on cantaven en grup, preparaven una coreografia, es feien fotografies, i es feia una xerrada amb el Dani Coma, el productor, i "director" del grup.

Al cap i a la fi s'elegiren les cinc noves cantants que tenien entre 11 i 18 anys: la Laia Pujol que va rellevar la mandarina, la Berta Gilbert que després va ocupar la llimona, l'Èlia Macià que va ser la maduixa, l'Aida Llop la pinya i la Clàudia Raventós el kiwi. Totes diuen que macedònia no era com es pensaven, que era una gran família, un conjunt d'amics que s'ajunten per tocar i que alhora intenten agradar als nens i fer que aprenguin de la millor manera.

Cap al mes de març de 2007 es començà la "gira la fruita" on tres noies de l'antiga generació i tres de les noves compartien escenari, d'aquesta manera les noies noves van aprendre de les grans. L'últim concert d'aquesta gira va ser a Castellar del Vallès on les 10 noies van compartir escenari amb els 5 músics. Va ser un concert que es va enregistrar en directe i que a partir d'aquest, es va crear un reportatge titulat el canvi de fruites que es va emetre al K3 al juliol i dos cops més per nadal.

El segon canvi generacional esdevé el 2007. D'un càsting on s’hi presenten 236 nenes d'arreu del país, agafen el relleu de les cinc noies que pleguen l’Aida, la Berta, la Laia, l’Èlia i la Clàudia. Això es fa coincidir amb un concert en directe que acaba sortint en format CD acompanyat d’un DVD de presentació de les noves fruites enregistrat per TV3 sota la direcció de Judit Muñoz.

Al mateix moment surt un llibre publicat per la Galera titulat Macedònia i escrit per en Raimon Portell i en Dani Coma repassant l’estada dins del grup de les cinc noies que marxen.

La nova fornada treu el seu primer CD d’estudi, el Bla, bla, bla… durant el 2008 i el 2009 surt Et toca a tu, un disc de nadales. Durant el 2010 apareix al mercat M’agrada i una nova presència a la xarxa; el portal web Tot Macedònia que engrandeix considerablement la producció de material pels seguidors del grup. A finals del 2011 es publica Els nens dels altres, un CD/DVD on les noies versiones cançons d’altres grups i fan un repàs dels seus 5 anys a la banda

L’estiu del 2011 es torna a convocar un càsting on aquest cop s’hi presenten 467 nenes de tot el país entre 11 i 18 anys. D’aquestes proves en surten la Irene (kiwi), la Carlota (pinya), la Paula (maduixa), la Maria (llimona) i la Sara (mandarina). Elles seran Macedònia d'aleshores fins al 2017.

Han publicat els àlbums Desperta (2012) i van publicar Flors (2013).

Discografia[modifica | modifica el codi]

Macedònia ha gravat una cançó amb la Primera generació (Georgina i Marina), "Peix sense set"

Primera generació[modifica | modifica el codi]

Fruites: Alba Mandarina, Mariona Pinya, Amanda Kiwi, Nina Maduixa i Laura Llimona

 • Macedònia (2002)
 • Posa'm un suc (2004)
 • Sakam te (2006)
 • Gira la fruita

Segona generació[modifica | modifica el codi]

Fruites: Laia Mandarina, Aida Pinya, Clàudia Kiwi, Èlia Maduixa i Berta Llimona

 • Bla, Bla, Bla (2008)
 • Et toca a tu! (2009)
 • M'agrada (2010)
 • Els nens dels altres (2011)

Tercera generació[modifica | modifica el codi]

Fruites: Sara Mandarina, Carlota Pinya, Irene Kiwi, Paula Maduixa i Maria Llimona

 • Desperta (2012/2013)
 • Flors (2013/2014)

Curiositats[cal citació][modifica | modifica el codi]

 • Dani Coma (Poma) i la seva germana, Glòria Coma, han fet l'obra musical La Tortuga Boteruda i han fet que la cantin els nens de la coral St. Esteve.
 • Després d'anys cantant, les noies del grup han passat el relleu a la Berta (Llimona),la Clàudia (Kiwi),l'Aida (Pinya), la Laia (Mandarina) i l'Èlia (maduixa). Aquestes cinc noies tenen entre 11 i 18 anys quan van estar al grup fins al maig del 2012.
 • Totes van sortir d'un càsting realitzat a Castellar del Vallès el 2006.
 • Aquesta generació va gravar la cançó "Caminant" pel disc de la Marató de TV3

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]