Grups de conques

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Grups Basin)
Dos cràters lunars (Aristarc i Heròdot)

Els grups de conques són les nou subdivisions informals en l'escala de temps geològics de la Lluna que constitueixen el Prenectarià juntament amb l'anterior període Críptic. Els grups de conques s'han definit amb l'objectiu de situar les 30 conques d'impacte del Prenectarià en nou grups basant-se en la seva edat. L'edat relativa de la primera conca de cada grup es basa en la densitat del cràter i les relacions de superposició amb les altres conques.[1]

Pel Grup 1 no s'ha establert una edat oficial i la frontera entre el Grup 9 i el Nectarià es defineix per la formació de la conca d'impacte Nectaris. L'edat de la conca Nectaris és una mica polèmica. L'edat citada més sovint és de 3.920 milions d'anys, o més rarament, 3.850 milions.[2] Tanmateix, recentment s'ha suggerit que podria ser molt més antiga, al voltant de 4.100 milions d'anys.[3] Els grups de conques no s'utilitzen com a període geològic als mapes lunars del Servei Geològic dels Estats Units.

Geologia terrestre[modifica]

Com que a la Terra no es coneixen amb prou feines mostres geològiques d'aquest període, el Prenectarià lunar s'ha utilitzat com a guia per subdividir l'Hadeà en com a mínim un notable treball científic.[4] La Comissió Internacional d'Estratigrafia[5][6] no ha reconegut ni aquesta era, ni cap altra subdivisió de l'Hadeà.

El període abasta l'interval de 4.150 Ma a 3.920 Ma. Les primeres molècules autoreplicants (vegeu Hipòtesi del món d'ARN) podrien haver evolucionat a la Terra fa uns 4.000 milions d'anys.

Referències[modifica]

  1. Don Wilhelms. Geologic History of the Moon (en anglès). US Geological Survey Professional Paper 1348, 1987. 
  2. D. Stöffler and G. Ryder «Stratigraphy and isotope ages of lunar geologic units: chronological standards for the inner solar system» (en anglès). Space Sci. Rev., 96, 2001, pàg. 9–54. DOI: 10.1023/A:1011937020193.
  3. R. Korotev, J. Gillis, L. Haskin i B. Jolliff «On the age of the Nectaris basin» (en anglès). Workshop on Moon Beyond, 2002, pàg. abstract 3029.
  4. W. Harland, R. Armstrong, A. Cox, L. Craig, A. Smith, D. Smith. A Geologic time scale 1989 (en anglès). Cambridge University Press, 1990. 
  5. Global Boundary Stratotype Section and Point (GSSP) of the International Commission of Stratigraphy, Status on 2009.
  6. International Stratigraphic Chart, 2008

Enllaços externs[modifica]

Hadeà
L'Hadeà no és reconegut formalment per la Comissió Internacional d'Estratigrafia. Aquestes subdivisions representen una proposta basada en l'escala de temps geològics de la Lluna.
Críptic Grups de conques Nectarià Imbrià inferior