Hilda Sjölin

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaHilda Sjölin
Biografia
Naixement28 juliol 1835 Modifica el valor a Wikidata
Malmö (Suècia) Modifica el valor a Wikidata
Mort7 juny 1915 Modifica el valor a Wikidata (79 anys)
Parròquia de l'església de Hörby (Suècia) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciófotògrafa Modifica el valor a Wikidata
Família
Cònjugecap valor Modifica el valor a Wikidata

Hilda Sjölin (18371918) fou una fotògrafa sueca, una de les primeres dones conegudes com a fotògrafa professional al seu país.

Biografia[modifica]

Hilda Sjölin, primera de tres germanes, va créixer a Uppsala, una ciutat situada a 79 km al nord-oest d'Estocolm.

En poc temps, es va convertir en "competència o rival" de Christer Strömholm, un altre fotògraf de la ciutat. Van tenir certes disputes i desacords a causa que el seu contingut era del mateix nivell artístic i tractaven els mateixos temes.

Sjölin va guanyar fama pels seus paisatges de la ciutat sobre targeta i des de 1864 també va ser contractada com a fotògrafa de retrat. Va ser la primera fotògrafa a prendre imatges estereogràfiques d'Uppsala, en les quals es donen els primers efectes que simulaven el 3D, a causa de la seva mescla de dues imatges en tons vermells i blaus.

L'any 1873 va viatjar per tota Suècia al costat de la seva germana, aprenent els costums i hàbits dels ciutadans dels primers nuclis urbans suecs. En aquesta ruta itinerant va visitar ciutats com Estocolm, Göteborg, Lund i Helsingborg. D'aquest període en destaca la documentació de la vida en la Suècia del segle xix.

Hilda Sjölin va pertànyer a la generació de fotògrafes professionals precursores a Suècia després de Brita Sofia Hesselius coincidint amb el moment del començament de la seva activitat, Hedvig Södersström a Estocolm (1857), Emma Scherson a Goteborg i Wilhelmine Lagerholm a Örebro (1862), entre d'altres, esdevenint entre les primeres fotògrafes professionals de les seves respectives ciutats; durant la dècada de 1860, van ser contractades almenys 15 fotògrafes a Suècia, tres dels qui, Rosalie Sjöman, Caroline von Knorring i Bertha Valerius, formaven part de l'elit de la seva professió.

Hilda Sjölin es va criar a Malmö amb les seves tres germanes. El 24 de maig 1860 s'anunciava a Malmö que realitzava fotografies sobre paper, i al febrer de 1861, va obrir el seu propi estudi a Västergatan, a la casa on es va criar.

Hilda Sjölin fou ràpidament el "rival competent" de l'altre fotògraf de la ciutat, CM Tillberg, i ja no s'havia d'anunciar. Coneguda per la seva targeta - i la fotografia de retrat, i a partir de 1864 fa fotografies de paisatges de les vistes a la ciutat. Va ser la primera fotògraf a prendre imatges estereogràfiques de Malmö. Va sortir de Malmö l'any 1884, i es va traslladar a Hörby amb la seva germana igualment soltera el 1910.

L'any 1888 la primera dona, Anna Hwass, va arribar a ser membre de la junta directiva de la Societat Fotogràfica. En aquest context Sjölin va ser la més destacada d'aquest grup de dones pioneres en la fotografia a causa de les seves imatges estereogràfiques. i va ser destacada pel treball realitzat.[1]

Referències[modifica]

  • Carin Österberg (En suec): Svenska kvinnor: föregångare, nyskapare (dones sueques; predecessors, pioneres) Lund: Signum 1990. (ISBN 91-87896-03-6)
  • Info a malmo.se Arxivat 2017-03-15 a Wayback Machine.
  • Värmland förr och nu 1984. Karlstad framför kameran. Bromander, Carl Wilhelm: Från dagerrotypi caja kamerakonst. Ett yrkes åttioårshistoria i Karlstad.
  • Dahlman, Eva: Kvinnliga pionjärer, osynliga i fotohistorien