Joseph Coste

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJoseph Coste
Biografia
Naixement1892 Modifica el valor a Wikidata
Vilallonga de la Salanca (Rosselló) Modifica el valor a Wikidata
Mortvalor desconegut Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómilitar Modifica el valor a Wikidata

Joseph Coste (Vilallonga de la Salanca, 1892 - ?) va ser un militar rossellonès que participà en la primera guerra mundial.

Biografia[modifica]

Allistat per combatre a la Gran Guerra, el 1916 era caporal del 142è regiment d'infanteria, destinat al fort de Vaux (Damloup, Meuse) en qualitat de corneta. Durant una setmana, del 31 de maig al 6 de juny del 1916 i en el context de la batalla de Verdun, el fort patí importants atacs de les tropes alemanyes. El dia 6, amb la guarnició emmetzinada pels gasos tòxics i el fum, sense aigua ni altres mitjans per continuar la resistència, el coronel Raynal ordenà retre la posició. El corneta Coste, sota un intens bombardeig enemic, feu el toc de rendició; es creu que l'acte salvà de la mort els quatre-cents soldats francesos encara[1] reclosos al fort. Sembla que el mateix Kronprinz felicità[2] i destacà l'actuació del corneta.

El seu municipi natal li dedicà la plaça principal, i una placa en recorda l'actuació:

« Par sa bravoure et son courage, devint l'un des héros du fort de Vaux, s'est ajouté à la liste des Villelonguets inscrits sur le monument aux morts qui ont vaillamment défendu notre pays de 1914 à 1918. »
[3]

Bibliografia[modifica]

  • 1914-1918 Le Kronprinz demanda au prisonnier Joseph Coste, du 142e. Un episode inconnu de la rendition du Fort de Vaux, article al Journal des combattants 2193 (3.11.1990) p. 1
  • Henry Bordeaux La chanson de Vaux-Douaumont: Les derniers jours du Fort de Vaux (9 mars-7 juin 1916) Paris: Plon-Nourrit et Cie, 1917
  • Sylvain Eugène Raynal Raynal Le drame du Fort de Vaux Verdun: Éditions Lorraines, 1922
    • Journal du Commandant Raynal - le Fort de Vaux Paris: Albin Michel, 1919 «PDF».

Notes[modifica]

  1. Segons algunes fonts, eren 600 a l'inici de l'assalt
  2. « C'est vous le clairon du Fort de Vaux? Je vous ai vu deux fois sur le fort avec vôtre clairon. Il n'y a pas de plus beau courage. Je vous felicite. »
    — Guillem de Prússia
  3. "Pel seu valor i coratge, esdevenint un dels herois del Fort de Vaux, se l'afegí a la llista de vilallonguets inscrits al monument als morts que valerosament defensaren el nostre país del 1914 al 1918."

Enllaços externs[modifica]