Junta de Caps d'Estat Major

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula unitat militarJunta de Jefes de Estado Mayor
TipusÒrgan superior de comandament militar conjunt.
Data de lleva8 de febrer de 1977
Fundació8 febrer 1977 Modifica el valor a Wikidata
Dissolució5 de gener de 1984
PaísEspanya Espanya
Branca Forces Armades Espanyoles

La Junta de Caps d'Estat Major (castellà Junta de Jefes de Estado Mayor, JUJEM), va ser l'òrgan superior de comandament militar conjunt de les Forces Armades Espanyoles que va funcionar entre 1977 i 1984, durant la transició i els primers anys del període democràtic. La Junta de Caps d'Estat Major, subjecte a la dependència política del President del Govern, va constituir l'òrgan superior de caràcter col·legiat de la cadena de comandament militar de l'Exèrcit de Terra, l'Armada i l'Exèrcit de l'Aire i de l'Espai. Va estar composta per un president, seleccionat entre els tinents generals o almiralls dels tres exèrcits, tres vocals (el cap de l'Exèrcit de Terra, el de la Armada i del Exèrcit de l'Aire i de l'Espai) i un secretari. El president havia de pertànyer al Grup de Comandament d'Armes o Grup «A» i també va ser general cap de l'Alt Estat Major, fins a la dissolució d'aquest òrgan en 1980.[1] També comptava amb una Caserna General, creada en 1980 arran de la dissolució de l'Alt Estat Major, on s'integraren els òrgans d'auxili al comandament. De la Caserna General de la JUJEM depenien:

  1. La Secretaria General Tècnica de la Caserna General.
  2. L'Estat Major Conjunt de la JUJEM, constituït equilibradament per membres de cadascuna de les tres branques de les Forces Armades. La Prefectura d'aquest Estat Major requeia en un general de divisió o vicealmirall de la mateixa escala i grup que els vocals de la Junta, a proposta de la mateixa.
  3. El Centre Superior d'Estudis de la Defensa Nacional.
  4. El Govern de la Caserna General.
  5. L'Assessoria Jurídica.

Després de la seva dissolució, les funcions de la JUJEM van ser assumides per l'actual Estat Major de la Defensa.

Funcions[modifica]

Les funcions més importants encomendas a la Junta de Caps d'Estat Major van ser les següents:

  • Prestar assessorament tècnic en l'elaboració de la política militar que havia de formular la Junta de Defensa Nacional.
  • Formular i proposar, per a la seva aprovació pel Govern, el Pla Estratègic Conjunt, determinant, dins d'ell, l'objectiu conjunt de la Força.
  • Exercir la conducció estratègica d'aquest Pla i coordinar els plans dels tres Exèrcits derivats del mateix.
  • Establir la doctrina d'Acció Unificada i, si escau, la doctrina d'Acció Combinada amb els Exèrcits d'altres països.
  • Preparar els Plans Combinats amb Exèrcits d'altres nacions, quan aquests Plans eren conjunts.
  • Proposar al President del Govern la creació dels Comandaments Unificats i Especificats, així com les persones que havien d'exercir-lo i que, sota la dependència directa de la Junta, anessin necessaris per a l'execució del Pla Estratègic Conjunt, definint-los missió, mitjans i zones d'acció.
  • Promoure, en coordinació amb el Servei de Mobilització Nacional, la preparació dels Plans integrats per a la mobilització general.

Presidents[modifica]

Graduació Nom Nomenament Cessament / mort Notes
Tinent General Carlos Fernández Vallespín 2 de febrer de 1977[2] 28 d'abril de 1977[3] Cap de l'Alt Estat Major.
Tinent General de l'Aire Felipe Galarza Sánchez 23 de juliol de 1977[4] 12 de setembre de 1978[5] Cap de l'Alt Estat Major.
Tinent General de l'Aire Ignacio Alfaro Arregui 12 de setembre de 1978[6] 15 de gener de 1982[7] Últim ap de l'Alt Estat Major (fins 1980).
Tinent General Álvaro de Lacalle Leloup 15 de gener de 1982[8] 9 de gener de 1984[9]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. JAYME BIOBDI, Diego «El Alto Estado Mayor». Los Ejércitos del Franquismo (1939-1975). Instituto Universitario General Gutiérrez Mellado - UNED, 2010, pàg. 56. Arxivat de l'original el 2016-03-04 [Consulta: 19 maig 2018]. Arxivat 2016-03-04 a Wayback Machine.
  2. Real Decreto por el que se nombra Presidente de la Junta de Jefes de Estado Mayor al Teniente General don Carlos Fernández Vallespín. Boletín Oficial del Estado.
  3. Ha muerto el Teniente General Fernández Vallespín. ABC. (28/04/77).
  4. Corrección de errores del Real Decreto 1845/1977, de 23 de julio, por el que se nombra General Jefe del Alto Estado Mayor y Presidente de la Junta de Jefes de Estado Mayor al Teniente General don Felipe Galarza Sánchez. Boletín Oficial del Estado.
  5. Real Decreto por el que se dispone el cese como Presidente de la Junta de Jefes de Estado Mayor y Jefe del Alto Estado Mayor del Teniente General del Ejército del Aire don Felipe Galarza Sánchez. Boletín Oficial del Estado.
  6. Corrección de errores del Real Decreto 1845/1977, de 23 de julio, por el que se nombra General Jefe del Alto Estado Mayor y Presidente de la Junta de Jefes de Estado Mayor al Teniente General don Felipe Galarza Sánchez. Boletín Oficial del Estado.
  7. Real Decreto 47/1982, de 15 de enero, por el que se cesa como Presidente de la Junta de Jefes de Estado Mayor al Teniente General del Ejército del Aire don Ignacio Alfaro Arregui, destinándole como Vocal del Consejo Superior del Ejército del Aire. Boletín Oficial del Estado.
  8. Real Decreto 49/1982, de 15 de enero, por el que se nombra Presidente de la Junta de Jefes de Estado Mayor al Teniente General del Ejército de Tierra don Alvaro de Lacalle Leloup. Boletín Oficial del Estado.
  9. Real Decreto 39/1984, de 9 de enero, por el que se dispone el cese como Presidente de la Junta de Jefes de Estado Mayor del Teniente General del Ejército don Alvaro de Lacalle Leloup. Boletín Oficial del Estado.

Enllaços externs[modifica]