Lhasa apso

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Lhasa Apso)
Infotaula de raça de gos Lhasa apso
Generalitats
País d'origenTibet Modifica el valor a Wikidata
Característiques físques
Alçada25 cm Modifica el valor a Wikidata
Classificació i estàndard de la raça
Codi de Catàleg227 Modifica el valor a Wikidata (Federació Cinològica Internacional Modifica el valor a Wikidata)
Observacions
FCI: Grup 9 Secció 5 #227 Stds

AKC: Non-sporting Stds

ANKC: Grup 7 (Non-Sporting) Stds

CKC: Grup 6 - Non-Sporting Dogs Stds

KC(UK): Utilitat Stds

NZKC: Non-sporting Stds

UKC: Races de companyia Stds
Lhasa Apso

El Lhasa Apso és un gos que era criat només en els monestirs del Tibet com a sentinella del temple i del palau.[1] Aquesta raça va ser poc vista fins a la dècada del 1920 fora del Tibet.[2]

A causa del clima de l'Himàlaia, aquesta raça té un pelatge llarg, abundant i aspre, caient i que cobreix tot el seu cos incloent-hi els ulls. Per a facilitar la higiene del gos, molts propietaris els tallen els pèls. Té barba i mostatxos i les seves potes són rodones. Els colors d'aquesta raça són daurat, crema, i mel. També se'n poden trobar en color fum, pissarra, gris fosc i en tonalitats de negre, blanc i marró.

Encara que a primera vista aquesta raça de gos sembla amistós i bonàs, té un temperament decidit amb un agut sentit auditiu.[3][4] És un excel·lent gos guardià, borda amb força agressivitat, no té por de res que li sembli estrany i és reservat amb els desconeguts.[5] Es diu que era més aterridor que els mastins tibetans que vigilaven les entrades en els monestirs.[6]

Referències[modifica]

  1. Definition of Lhasa apso, EtymologyOnline.com
  2. «Border Collie, Chinese Crested, English Mastiff, Italian Greyhound, Lhasa Apso». . Dogs 101 (Animal Planet), Temporada:2 , episodi:5, October 31, 2009. « »
  3. «Còpia arxivada». 6abc.com. WPVI-TV, 12-11-2008. Arxivat de l'original el de desembre 18, 2010. [Consulta: de març 18, 2021].
  4. «Ranking of Dogs for Obedience/Working Intelligence by Breed». Arxivat de l'original el 2016-01-18. [Consulta: 13 gener 2016].
  5. «Lhasa Apso Temperament – What's Good About 'Em, What's Bad About 'Em». Your Purebred Puppy. [Consulta: 8 gener 2013].
  6. Club, American Kennel. «Lhasa Apso Dog Breed Information». Arxivat de l'original el 9 de febrer 2015. [Consulta: 27 juliol 2016].
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Lhasa apso