Mètode de moviment de cúmuls

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

El mètode de moviment de cúmuls — l'astrometria un dels mètodes de determinació de la distància als cúmuls estel·lars.[1] En la primera meitat del segle xx, aquest mètode s'ha aplicat a diversos més proper al Sol clústers. En el moment actual per a determinar la distància a clústers aplicar més descripcions de mètodes.

Justificació teòrica[modifica]

El triangle de velocitat i la direcció fins al punt de convergència dels vectors de les velocitats de les estrelles

El mètode d'un grup de cúmuls en moviment es basa en l'observació del moviment propi i l'Efecte Doppler de cada objecte del cúmul. Atès que els objectes del grup de cúmuls estan molt a prop (comparat amb la distància de l'observador al cúmul), al cel es mouran cap a un punt, que és una manifestació de l'efecte de la perspectiva.

La distància d a l'estrella del cúmul està determinada per la fórmula

on u representa el moviment de les estrelles, vr és la velocitat radial, θ és l'angle entre la direcció de l'estrella i la direcció que el punt de convergència de la velocitat dels vectors de les estrelles. A més, els valors obtinguts per a diverses estrelles es poden fer una.

Aplicació[modifica]

El mètode es va utilitzar per determinar distàncies per només un petit nombre de grups de cúmuls. Perquè aquest mètode es pugui aplicar, és necessari que el grup estigui situat a prop del Sol, a una distància de no més de centenars de parsecs, i també ha de ser prou estreta i distingida entre les estrelles del fons. El mètode és força laboriós en comparació amb el mètode de paral·laxi#Paral·laxi en astronomia trigonomètrica, però proporciona un resultat menys precís que les mesures modernes d'alta precisió realitzades, per exemple, pel satèl·lit Hipparcos.

Entre els cúmuls, la distància a la qual es va determinar mitjançant aquest mètode, es poden observar les Híades i les Plèiades.

Recentment, aquest mètode es va aplicar per determinar la distància entre una nana marró 2M1207 i un exoplaneta 2M1207b. Al desembre de 2005, l'astrònom estatunidenc Eric Mamajek va rebre valor de la distància a 2M1207b igual a 53 ± 6 parsecs.[2]

Referències[modifica]

  1. James Binney, Michael Merrifield. Galactic Astronomy. Princeton, New Jersey: Princeton University Press, 1998. ISBN 0-691-00402-1. 
  2. Mamajek «A Moving Cluster Distance to the Exoplanet 2M1207b in the TW Hydrae Association». The Astrophysical Journal, 634, 2, 2005, pàg. 1385–1394. arXiv: astro-ph/0507416. Bibcode: 2005ApJ...634.1385M. DOI: 10.1086/468181.