Mainpuri (ciutat)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula geografia políticaMainpuri
Imatge

Localització
Map
 27° 14′ N, 79° 01′ E / 27.23°N,79.02°E / 27.23; 79.02
PaísÍndia
Estat federatUttar Pradesh
Divisiódivisió d'Agra
Districtedistricte de Mainpuri Modifica el valor a Wikidata
Capital de
Geografia
Superfície7 km² Modifica el valor a Wikidata
Altitud153 m Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Codi postal205001 Modifica el valor a Wikidata
Fus horari
Prefix telefònic5672 Modifica el valor a Wikidata

Mainpuri (hindi: मैनपुरी) és una ciutat i consell municipal de l'Índia, a Uttar Pradesh, divisió d'Agra, capital del districte de Mainpuri. És centre de producció i indústria del tabac. Està situada a 27° 14′ N, 79° 01′ E / 27.23°N,79.02°E / 27.23; 79.02. Segons el cens del 2001, Mainpuri tenia 89.535 habitants, i actualment se suposa que passa dels 100.000. La població, a cavall entre els dos segles, estava formada per dues parts: Mainpuri i Mukhamganj. La població el 1872 era de 21.177 habitants; el 1881, de 20.236, i el 1901 de 19.000.

Història[modifica]

Hi ha diverses tradicions, entre les quals la principal és la que fa derivar el nom de Main Deo, que seria un personatge llegendari, si bé una imatge seva es conservava com a relíquia a Tal Daarwaza, a Nagaria, un barri de la ciutat, fins que va ser robada el 1970. La ciutat de Mainpuri, que hauria fundat, va existir suposadament sota els pandaves i va ser habitada per bramans. S'hi han trobat restes budistes i va formar part del gran regne de Kanauj. A la caiguda d'aquest regne, la regió es va dividir en diversos principats, entre els quals els principals van ser els de Rapri i Bhongaon. Els habitants històrics eren els ahirs, meos, bhars i chirars, que entre els segles XIV i XV van ser suplantats pels rajputs chauhans. Els ahirs van subsistir a la part occidental, on encara són la tribu més nombrosa. Els chauhan s'haurien establert a la ciutat des d'Asauli el 1363 i haurien construït un fort. Al segle xvi, la ciutat va esdevenir feudatària dels mogols. Al segle xviii, el raja Jagat Man Singh va fundar Mukhamganj.

Mainpuri comença a ser realment important el 1801, quan Oudh cedeix uns territoris als britànics i aquests escullen la ciutat com a capital del districte format, anomenat districte d'Etawah. El 1804 es va repel·lir un atac de Jaswant Rao Holkar. El 1845 es va mantenir com a capital del districte de Mainpuri quan una part del territori va formar un districte separat, amb capital a Etawah.

Llocs interessants[modifica]

  • Fort del maharaja Tej Singh Chauhan
  • Palau del raja o Garhi Raj
  • Parc Foolbagh
  • Parc Lohia
  • Temple Sheetla Devi
  • Bhimsen Mandir
  • Temple Kale Mahadev
  • Temple Shweat Mahadev
  • Temple de l'Hanuman

Grus antigone o grua sarus és l'única espècie de grua que viu i creix a l'Índia. Les grues són ocells grans, de cames i bec llargs, del grup de les gruïformes, família gruidae. Es calcula que n'hi ha deu mil exemplars.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mainpuri