Manuella

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Dues manuelles ajustables amb discos de 2Kg.

Una manuella és una peça d'equipament utilitzada en l'entrenament amb peses, és un tipus de pes lliure. Poden utilitzar-se individualment o per parelles (una en cada mà).

Historia[modifica | modifica el codi]

El predecessor de la manuella, que rebia el nom de Nal es va utilitzar en Índia durant més d'un mil·lenni i tenia forma de porra. El nal era un pas intermedi entre un halter i una manuella. S'utilitzava generalment en parelles per lluitadors, culturistes, esportistes o altres que volgueren incrementar la seua força i massa muscular.

Tipus[modifica | modifica el codi]

Per a principis del segle XVII ja existia una manuella amb la familiar forma de dos pesos iguals units a un eix. Es poden dividir els tipus de manuelles en tres tipus::

Manuella ajustable amb rosques.
  • Manuelles ajustables: Formades per una barra de metall la part central del qual pot ser frunzida per a millorar l'agarre. Les peses (discos) s'encaixen en els extrems de la barra i s'ajusten amb clips o rosques.
  • Manuelles de pes fix: Són peses creades amb forma de manuella. Les més cares es fabriquen amb acer fos, de vegades recobert de goma per seguretat. Les de menor preu solen estar fabricades en plàstic i farcides de ciment.
  • Manuelles "triables": El pes de les quals es pot canviar de manera mecànica mitjançant un dial o altre mitjà. Açò fa molt senzill el canvi de pes entre exercicis.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Manuella