Vés al contingut

Mas de Micalet

Infotaula edifici
Infotaula edifici
Mas de Micalet
Dades
TipusMasia Modifica el valor a Wikidata
ConstruccióS. XIX
Característiques
Estil arquitectònicObra popular
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaCorbera d'Ebre (Terra Alta) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióA 3 km de Corbera. Corbera d'Ebre (Terra Alta)
Map
 41° 05′ 39″ N, 0° 31′ 03″ E / 41.094105°N,0.517638°E / 41.094105; 0.517638
Bé integrant del patrimoni cultural català
Id. IPAC30979 Modifica el valor a Wikidata

El Mas de Micalet[1] o Mas de Miquelet[2] és un edifici del municipi de Corbera d'Ebre (Terra Alta) inclòs en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Està situat a uns 3 km del nucli urbà de Corbera d'Ebre, en un punt intermedi entre la carretera N-420 i el riu Sec.

Descripció[modifica]

Edifici de planta rectangular, amb planta baixa i pis a la façana principal i d'una sola planta a la part posterior. Es compon d'un volum preexistent al qual s'han afegit annexos per darrera. La planta baixa està construïda amb paredat. Hi ha dues portes i un rafal sense tancament, amb una menjadora de bestiar equí. Les estances interiors es troben connectades entre elles per mitjà d una planta intermèdia que no té accés exterior.

La planta superior i els annexos són de tàpia i les cinc obertures de la façana principal estan distribuïdes en l'espai equitativament. Al costat de la riera del riu s'extreu aigua amb una nòria o sínia que té cubetes de pedra (actualment amb una moto-bomba) i una mina. Al costat d'aquesta hi trobem encara una petita bassa o safareig amb lloses en posició per a rentar la roba. La part posterior de l'edificació, només de planta baixa, és de tàpia i el sòcol del mur és de maçoneria per a evitar la degradació de la terra per capil·laritat des del terreny. Disposa també d'una cisterna d'uns 8m3 de capacitat.[1]

La construcció original, juntament amb el pou, del segle xix o anterior, quedaren greument afectats l'any 1938 durant la batalla de l'Ebre. Cap a finals dels anys 30 del segle xx, va començar la reconstrucció de l'edifici i recuperació de les terres, que es va perllongar fins ben entrats els anys 50.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Mas de Micalet». Inventari del Patrimoni Arquitectònic. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 16 novembre 2015].
  2. «ICGC - Vissir3». [Consulta: 30 desembre 2021].

Enllaços externs[modifica]