Matachel

Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 01:16, 27 nov 2015 amb l'última edició de PereBot (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Infotaula de geografia físicaMatachel
Imatge
TipusRiu Modifica el valor a Wikidata
Localitzat a l'entitat geogràficaTierra de Barros Modifica el valor a Wikidata
Inici
Entitat territorial administrativaProvíncia de Badajoz (Extremadura) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióSierra Morena Modifica el valor a Wikidata
Final
Entitat territorial administrativaAlgarve (Portugal) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióGuadiana Modifica el valor a Wikidata
Map
 38° 18′ 38″ N, 5° 44′ 20″ O / 38.310443°N,5.738978°O / 38.310443; -5.738978
Conca hidrogràficaconca hidrogràfica del Guadiana Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Mida124 (longitud) km
Superfície de conca hidrogràfica2.546 km² Modifica el valor a Wikidata

El riu Matachel és un riu del centre d'Espanya, un dels més importants afluents del riu Guadiana.

Des del seu naixement a la Sierra Morena fins a la seva desembocadura a les proximitats de la localitat de Don Álvaro, propera a Mèrida, la capital extremenya, el Matachel corre íntegrament a la província de Badajoz dividint pràcticament per la meitat a la comarca de Tierra de Barros de la que és la seva principal via fluvial. En el seu tram final el Matachel es troba regulat pel pantà d'Alange.

La conca del riu Matachel és molt poc pronunciada, originant una xarxa de drenatge sinuosa i densa en la que també participen un gran nombre de rierols i torrents estacionals. El clima mediterrani que caracteritza la zona, marca grans diferències estacionals en el seu cabal, arribant a ser pràcticament testimonial en època estiuenca. Té per afluents diversos rierols estacionals, de marcat caràcter mediterrani. Destaquen a la riba esquerra el riu Bonhabal, el Retín i la Rivera de Usagre; i, per la dreta, el riu San Juan i el Palomillas.

A les seves aigües i ribes hi ha fauna d'elevat valor ecològic com el jarabugo (endèmic del Guadiana), el meloncillo, la geneta o el gat mesquer.

Enllaços externs