Minoria sexual

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Minories sexuals)

Minoria sexual és un terme que es refereix al grup social amb una identitat de gènere, orientació sexual o pràctiques sexuals consentides diferents dels de la majoria de la societat en la qual viuen.[1] És un terme que en sociologia s'utilitza per referir-se al conjunt de la diversitat sexual i de gènere, englobat habitualment sota les sigles LGBTI.

És un concepte anàleg al de minoria ètnica.[2][3] Les minories sexuals també poden manifestar comportaments i pràctiques que en conjunt conformen una subcultura. En certs llocs i moments històrics, les minories sexuals han arribat fins i tot a desenvolupar un llenguatge propi amb el qual identificar-se sense ser reconeguts per la resta de la societat.[4][5][6]

En molts llocs les minories sexuals s'enfronten al rebuig social i a riscos de salut associats que van més enllà de les seves pràctiques sexuals, com a majors taxes de depressió o de suïcidi.[7][8][9]

Referències[modifica]

  1. (anglès) Definition of Terms - Sexual minority. Gender Equity Resource Center.
  2. Ullerstam, Lars. The Erotic Minorities: A Swedish View (en anglès). Calder and Boyars, 1967. 
  3. (anglès) Queering the language of ‘sexual minorities' in Canada. Arxivat 2015-06-12 a Wayback Machine. Canadian Federation for the Humanities and Social Sciences. 6 d'octubre de 2011.
  4. (anglès) The lexis of polish sexual minorities slang. Philology. 2016.
  5. (anglès) The secret language of polari. Merseyside Maritime Museum.
  6. (anglès) Gay Language and Indonesia: Registering Belonging. Journal of Linguistic Anthropology. Diciembre, 2004.
  7. (castellà) La opresión de minorías sexuales desde la inequidad de género. Política y cultura. 2004.
  8. Vélez-Pelligrini, Laurentino; Guasch, Óscar. Minorías sexuales y sociología de la diferencia: gays, lesbianas y transexuales ante el debate identitario. Montesinos, 2008. ISBN 978-84-96831-76-6. 
  9. Sullivan, Michael K. Sexual Minorities: Discrimination, Challenges and Development in America (en anglès). Routledge, 2013. ISBN 0-7890-0230-2.