Vés al contingut

Neferhetepes (reina)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaNeferhetepes
Biografia
Naixementc. 2570 aC Modifica el valor a Wikidata
Mortvalor desconegut Modifica el valor a Wikidata
SepulturaPyramid of Neferhetepes (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópolítica Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolReina consort Modifica el valor a Wikidata
FamíliaDinastia V d'Egipte Modifica el valor a Wikidata
CònjugeUserkaf Modifica el valor a Wikidata
FillsSahure Modifica el valor a Wikidata

Neferhetepes (Nfr ḥtp-s, "La seva pau / gràcia és bella") va ser una reina egípcia durant la V dinastia. Era una esposa del rei Userkaf, que va ser el primer faraó de la V dinastia. Era la mare del rei Sahure, successor d'Userkaf, i molt probablement també era la mare de Meretnebti, l'esposa de Sahure. Els títols més importants de Neferhetepes eren el de "Mare del Rei de l'Alt i Baix Egipte" i "Filla del Déu".[1]

Neferhetepes
en jeroglífic
nfrHtp
t p
s

Es coneix Neferhetepes des de fa temps gràcies a una referència que hi ha a la tomba de l'oficial Persen. La seva tomba no està lluny de la piràmide d'Userkaf i, per tant, hi va haver algunes especulacions sobre la seva identitat i la seva relació amb aquest rei. No obstant això, es van trobar diversos relleus a la calçada de la piràmide del rei Sahure. Aquí, Neferhetepes s'hi mostra com la mare del rei Sahure i, per tant, segurament fos també l'esposa d'Userkaf, el predecessor de Sahure.

Molt probablement Neferhetepes va ser enterrada en una petita piràmide al costat de la d'Userkaf.[2] Probablement va viure fins al final del regnat de Sahure i, per tant, no seria la mateixa que la "Filla del Rei" Neferhetepes de la IV dinastia.[3]

Referències[modifica]

Vegeu també[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • El Awady, Tarek. The royal family of Sahure. New evidence (en anglès). Praga: Abusir and Saqqara in the Year 2005, 2006. ISBN 80-7308-116-4. 
  • Labrousse, Audran; Lauer, Jean-Philippe. Les complexes funéraires d'Ouserkaf et de Néferhétepès (en francès). IFAO, 2000. ISBN 978-2724702613.