No sé si cortarme las venas o dejármelas largas

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaNo sé si cortarme las venas o dejármelas largas
Fitxa
DireccióManuel Caro Serrano Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióSantiago Garcia Galvan (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
GuióManuel Caro Serrano Modifica el valor a Wikidata
MúsicaJavier Blake
Rodrigo Montfort
FotografiaDaniel Jacobs Modifica el valor a Wikidata
MuntatgeJorge García
ProductoraItaca Films
Dades i xifres
País d'origenMèxic Modifica el valor a Wikidata
Estrena23 agost 2013 Modifica el valor a Wikidata
Durada103 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalcastellà Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gènerecomèdia Modifica el valor a Wikidata

IMDB: tt2539482 Filmaffinity: 124699 Letterboxd: i-dont-know-whether-to-slit-my-wrists-or-leave-them-long Allmovie: v585854 TMDB.org: 215323 Modifica el valor a Wikidata

No sé si cortarme las venas o dejármelas largas és una pel·lícula mexicana de 2013, de gènere comèdia dirigida per Manolo Caro i protagonitzada per Raúl Méndez, Ludwika Taujana, Luis Ernesto Franco, Luis Gerardo Méndez, i Zuria Vega, en els papers principals.[1]

Basada en la posada en escena homònima, aquesta pel·lícula mexicana és un interessant experiment cinematogràfic que porta amb si alguns vicis del teatre. Enmig del caos de la ciutat de Mèxic, en un edifici, viuen Julia (Zuria Vega) i Lucas (Luis Gerardo Méndez), Aarón (Raúl Méndez) i Nora (Ludwika Taujana). Aquests viuen vides de somnis destrossats i aixafats, però viuen en pau. Tot canvia quan Félix (Luis Ernesto Franco) es muda al departament vacant, procedent del seu poble de Jalostotitlán, Jalisco. Aquest tracta de conèixer als seus veïns i això canvia la dinàmica de les vides dels nostres personatges. Els veïns que prèviament no es coneixien comencen a perdre's en embolics, mentides i infidelitats.[2][3]

Trama[modifica]

La pel·lícula inicia amb el fragorós soroll de dos trets, un per un possible homicidi i l'altre per suïcidi. El primer, perquè Nora (Ludwika Taujana) apunta amb una pistola al seu espòs Aarón (Raúl Méndez), a qui li reclama la seva infidelitat, i el segon perquè Félix (Luis Ernesto Franco) cau en depressió per mancar del suport de la seva núvia i no tornar a jugar futbol. A partir d'aquest moment la història es remunta vuit mesos abans.

Nora, Aarón, Julia (Zuria Vega), i Lucas (Luis Gerardo Méndez), són amics i veïns d'un edifici de la colònia Polanco. La primera parella formada per Nora i Aarón, és un matrimoni jove però fallit per les infidelitats d'ell, mentre que Julia, una aspirant a cantant, i Lucas, un dissenyador de modes, estan casats per conveniència per a ocultar a la família d'ell la seva homosexualitat. L'arribo d'un nou inquilí, Félix, un exfutbolista retirat a causa d'una lesió en una cama, arriba a trencar l'aparent tranquil·litat que regnava en l'immoble. El solitari nou resident -en constant depressió per l'abandó de la seva núvia- s'assabenta de les intimitats dels seus veïns i es torna el centre d'atenció de Lucas.

No sé si cortarme las venas o dejármelas largas es l'opera prima de Manolo Caro i està basada en l'obra de teatre homònima de l'autoria del mateix director. El film és una comèdia coral d'embolics que retrata els conflictes emocionals de dos matrimonis joves de classe mitjana alta, llastrats per un passat ombrívol i un present mancat de motivacions. Una trama trivial amb un lleuger argument en el qual s'amaguen diversos drames que es desenvolupen de manera superficial.

Repartiment[modifica]

Premis i nominacions[modifica]

Diosas de Plata[4]
Any Categoria Persona Resultat
2014[5] Millor pel·lícula Nominada
Diosa de Plata Emilio “Indio” Fernández a director Manolo Caro Nominat
Diosa De Plata “Maria Felix” a Actriu Ludwika Paleta Guanyadora[6]
Diosa de Plata a actor Luis Gerardo Méndez Nominat
Coactuació masculina Raúl Méndez Nominat
Paper de quadre masculií Jorge Mondragón Nominat
Diosa de Plata “Gabriel Figueroa” a fotografia Daniel Jacobs Nominat
Mejor guió Leticia López Margalli i Manolo Caro Guanyadores
Diosa de Plata “Manuel Esperón” a música de fondo Javier Blake i Rodrigo Montfort Guanyador
Cançó per cinema Cuenta hasta 10 Autor Javier Blake, Intèrprets Natalia Lafourcade i Javier Blake Nominat
Premis Bravo
Any Categoria Nominada Resultat
2013 Revelació Femenina Ludwika Taujana Guanyadora[7]

Referències[modifica]

  1. «'Tales Of An Immoral Couple' US Premiere: Paz Vega, Cecilia Suárez Star In New Comedy Film» (en anglès). Latin Times, 25-07-2017.
  2. Marie Palma F. «Estreno de la película "No sé si cortarme las venas o dejármelas largas" en México» (en castellà). starMedia. Arxivat de l'original el 4 de març 2016. [Consulta: 18 octubre 2014].
  3. Fernanda G. Mencos. «Detalles del gran estreno de No sé si cortarme las venas o dejármelas largas» (en castellà). starMedia. Arxivat de l'original el 4 de març 2016. [Consulta: 18 octubre 2014].
  4. Diosas de Plata premian lo mejor del cine mexicano, El informador, 30 d'abril de 2014
  5. «Copia archivada». Arxivat de l'original el 8 de maig de 2014. [Consulta: 13 maig 2014]. Arxivat 2014-05-08 a Wayback Machine.
  6. [enllaç sense format] http://horadecine.tumblr.com/post/84326261112/guanyadores-del-premio-diosa-de-plata-2014
  7. Esto en Línea (Un Éxito los Premios Bravo)

Enllaços externs[modifica]