Pàvel Txukhrai

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaPàvel Txukhrai
Biografia
Naixement14 octubre 1946 Modifica el valor a Wikidata (77 anys)
Bikovo (Rússia) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióInstitut Gueràssimov de Cinematografia (1972–1974)
Institut Gueràssimov de Cinematografia (1964–1969) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballDirecció i guionatge cinematogràfic Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciódirector de cinema, director de fotografia, guionista, realitzador Modifica el valor a Wikidata
Activitat1969 Modifica el valor a Wikidata –
Membre de
Família
CònjugeElena Chukhray (en) Tradueix
Maria Zvereva (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
PareGrigori Chukhrai (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Premis

IMDB: nm0161056 TMDB.org: 1096377 Modifica el valor a Wikidata

Pàvel Grigorievitx Txukhrai (rus: Па́вел Григо́рьевич Чухра́й; Bykovo, óblast de Moscou, 14 d'octubre de 1946) és un guionista i director de cinema rus, fill del destacat director rus Grigori Txukhrai.[1]

És força conegut per la seva pel·lícula Vor (1997), per la que fou nominat als Globus d'Or, a l'Oscar a la millor pel·lícula de parla no anglesa i el Goya a la millor pel·lícula europea[2] i va guanyar el Premi Nika a la millor pel·lícula i al millor director. És un Artista del Poble de Rússia. Ha estat nominat i ha guanyat nombrosos premis internacionals a Rússia, Europa i Estats Units, inclòs la Mostra Internacional de Cinema de Venècia.

Steven Spielberg va convidar Pavel Txukhrai a participar en el seu projecte “Broken Silence” (2002), una mini-sèrie internacional de documentals sobre l'holocaust. La sèrie consta de cinc pel·lícules en llengua estrangera amb testimonis de l'Argentina, República Txeca, Hongria, Polònia i Rússia i dirigides per distingits cineastes de cadascun d'aquests països. Txukrai va dirigir el segment Children from the Abyss, detallant l'experiència dels supervivents de l'Holocaust i la seva resistència, traïció, rescat i el desig de venjança en aquest documental en llengua russa. La sèrie de pel·lícules es va subtitular a 11 idiomes (inclòs l'anglès) i s'ha emès per televisió a 18 països del món.

El 2007 Txukrai va adaptar una novel·la de Nikolai Gogol al cinema, en una producció anomenada The Russian Game, sobre un tallador de cartes italià que és acarnissat pels creditors i viatja a Rússia per guanyar diners ràpids. En el seu camí, es troba amb un grup de jugadors russos que simpatitzen amb la seva situació i accepten col·laborar amb ell.[3]

Biografia[modifica]

Fill del director de cinema Grigori Txukhrai i d'una professora de llengua i literatura russa. De petit es va traslladar a Kíev amb el seu pare, qui va treballar als Estudis Dovjenko. Allí va conèixer cineastes russos de gran talent, com

Pavel Grigorievitx Txukhrai va néixer a Bykovo, districte de Ramensky, l'oblast de Moscou. La seva mare era professora: va ensenyar llengua i literatura russes. El seu pare era el director de cinema Grigori Txukhrai. Quan Pavel tenia set anys, el seu pare va començar a treballar als estudis de cinema de Dovzhenko i la família es va traslladar a Kíev. Va créixer envoltat d'amics de la família que eren cineastes amb talent, entre ells Mark Donskoi i el joves i encara desconeguts Sergei Parajanov, Aleksandr Alov, i Vladimir Naumov. Quan tenia nou anys, Txukhrai i la seva família es van traslladar a Moscou. Als 16 anys, va començar a treballar per als estudis Mosfilm. El 1964, va anar a estudiar l'Institut de Cinematografia Guerasimov (VGIK) on es va diplomar el 1974.

Va debutar en la direcció el 1977 amb Ti inogda vspominai (lit. Algunes vegades hauries de recordar), amb Nikolai Kriutxkov. Va escriure i dirigir la seva segona pel·lícula, Liudi v okeane (lit. Gent a l'oceà) el 1980, que ser un èxit de públic i crítica i va valdre molts premis a Rússia, inclòs el Premi Dovxhenko. La seva tercera pel·lícula, Kletka dlia kanareek (lit. Una gàbia per al canari) de 1983, fou exhibida al Festival Internacional de Cinema de Cannes. La seva vuitena pel·lícula, Vor (Lit. El lladre) de 1997, li va donar fama i èxit internacional, va ser un dels tres èxits més grans de taquilla a Rússia i va ser nominada a molts premis.

Vida personal[modifica]

La primera esposa de Pavel Txukrai ha estat l'actriu Aliona Txukhrai. La seva segona esposav va ser la guionista Maria Zvereva. Té dues filles i quatre nets.

La seva filla Anastasia està casada amb l'empresari Aleksei M. Reznikovitx.[4]

Filmografia[modifica]

Any Pel·lícula Direcció Guió
2016 Kholodnoe tango (Балтийское танго) x x
2010 The Test (Испытание) x
2009 Golova na glakhe (Голова на плахе) x
2007 Russkaia igra (Русская игра) x x
2004 Voditel dlia Veryi (Водитель для Веры) x x
1997 Vor (Вор) x x
1992 Le Clef (Ключ) (Televisió) x x
1988 Eto bilo proixlim letom (Это было прошлым летом) x
1987 Zapomnite menya takoi (Запомните меня такой) (Television) x
1986 Zina-Zinulia (Зина-Зинуля) x
1983 Kletka dlia kanareek (Клетка для канареек) x x
1980 Liudi v okeane (Люди в океане) x x
1977 Ti inogda vspominai (Ты иногда вспоминай) x

Documentals:

Any Pel·lícula
2001 Broken Silence - Children from the Abyss
1993 Jastred (Ястреб)

Referències[modifica]

  1. FILM REVIEW; Stealing Love and Loyalty, Among Some Other Things, The New York Times
  2. Vor, el ladrón al web dels Goya
  3. Eurochannel «The Russian Game - Pavel Chukhray - Russia - Eurochannel» (en anglès). Eurochannel: The European TV channel - European movies, TV series and music [Consulta: 9 desembre 2016].
  4. «Russian telecoms tycoon buys Maltese/EU citizenship for seven who live in Knightsbridge - Daphne Caruana Galizia's Notebook - Running Commentary». daphnecaruanagalizia.com, 12-08-2016. [Consulta: 8 febrer 2018].

Enllaços externs[modifica]