Pastor lapó

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de raça de gos Pastor lapó
Generalitats
País d'origenFinlàndia
Característiques físques
Alçada51 cm i 46 cm Modifica el valor a Wikidata
Classificació i estàndard de la raça
FCIGrup 5 Spitz and primitive types Secció 3 Nordic Watchdogs and Herders #284
UKCHerding Group
Codi de Catàleg284 Modifica el valor a Wikidata (Federació Cinològica Internacional Modifica el valor a Wikidata)

El Gos pastor lapó (Lapinporokoira) és una raça de gos originària de Finlàndia, amb un estàndard definit en 1967.[1] És un dels tres Lapphund, races desenvolupades a partir d'un tipus de gos utilitzat pel poble lapó per cuidar i protegir els seus rens, i es pot entrenar per la competició.[2]

Aparença[modifica]

El Lapinporokoira té una mida mitjana i un mantell doble. Les orelles són triangulars i sempre estan erectes, el seu color és negre, gris fosc o marró amb una petita ombra blanca al cap i parts baixes del cos, amb algunes marques blanques. És més llarg que alt, amb una alçada d'uns 51 cm per a les femelles i 46 cm per als mascles. La diferència per sexes és clara.[3]

Temperament[modifica]

Es tracta d'una raça calmada, amigable i dòcil, però també molt enèrgica, necessiten molt exercici. El seu temperament pot variar per individus.

FCI[modifica]

El Lapinporokoira es reconeix sota la batuta de la secció finlandesa de la Fédération Cynologique Internationale com la raça número 284, en el Grup 5, gossos de tipus Spitz, Secció 3 Gossos nòrdics .

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Breed History» (en anglès). The Lapphund Club of Finland. [Consulta: 11 febrer 2013].
  2. Hartnagle-Taylor and Taylor, Jeanne Joy, and Ty [2010]. Stockdog Savvy (en anglès). Alpine Publications. ISBN # 978-157779-106-5. 
  3. Jackson, Toni. Finnish Lapphund Comprehensive Owner's Guide (en anglès). Kennel Club Books, 2003, p.11-14. ISBN 1-59378-374-4. 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Pastor lapó