Pont d'en Jordà

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Pont d'en Jordà
Imatge
Dades
TipusPont Modifica el valor a Wikidata
Empresa constructoraLa Maquinista Terrestre i Marítima Modifica el valor a Wikidata
Construcció1932 Modifica el valor a Wikidata
Obertura1935 Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estat d'úsbon estat Modifica el valor a Wikidata
Estil arquitectònicarquitectura del ferro Modifica el valor a Wikidata
Materialacer laminat Modifica el valor a Wikidata
Mesura44,8 (llum màxima) m
Altitud23 m Modifica el valor a Wikidata
Travessalínia Barcelona-Vilafranca-Tarragona i línia Barcelona-Vilanova-Valls Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativala Torrassa (Barcelonès) Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 22′ 07″ N, 2° 07′ 37″ E / 41.3685°N,2.12692°E / 41.3685; 2.12692
Bé cultural d'interès local
Id. IPAC20653 Modifica el valor a Wikidata

El Pont d'en Jordà, anomenat tradicionalment del Metro, és un Bé Cultural d'Interès Local de l'Hospitalet de Llobregat (Barcelonès).[1]

Descripció[modifica]

Es tracta d'un pont suportat per dues bigues en gelosia, construïdes amb perfils d'acer laminat i unides mitjançant l'antiga tècnica de reblonat, que permeten cobrir tota la longitud del pont sense cap punt intermedi o pila que ajudi a sostenir l'estructura. El cordó superior té forma parabòlica.

Història[modifica]

Aquest pont es va construir cap al 1935 per a comunicar les barriades de Santa Eulàlia i de la Torrassa, que quedaven separades per les vies de tren i les del metro. Junt amb el carrer de la Riera Blanca, són els dos únics punts de contacte i comunicació entre ambdós barris. Un altre motiu era facilitar l'accés a l'estació de Metro de Santa Eulàlia, i per aquesta raó, el projecte no arribà a ser una realitat fins que la companyia del Metro Transversal, que volia atraure més usuaris del barri de la Torrassa, i l'Ajuntament de Barcelona, que tenia clares intencions annexionistes pel que fa als barris de Collblanc, la Torrassa i Santa Eulàlia, es van comprometre a finançar-lo.

El pont fou dissenyat per l'enginyer Santiago Rubió i l'autor dels estreps del pont va ser Ramon Puig i Gairalt, llavors arquitecte municipal de l'Hospitalet, i El constructor fou La Maquinista Terrestre i Marítima.

La inauguració va ser el 7 d'abril del 1935[2] en un acte multitudinari, atesa la rellevància d'aquesta infraestructura, amb presència inclosa de l'alcalde de Barcelona i de mitjans gràfics.[3] El sobrenom prové del seu promotor, Josep Jordà i Poll, que va ser alcalde de l'Hospitalet del 26 de febrer al 5 de març del 1930, quan fou destituït pel Govern Civil arran de la seva militància republicana. Malgrat viure a 300 metres del pont, no va ser convidat als actes d'inauguració.

Referències[modifica]

  1. «Pont d'en Jordà». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura. Direcció General del Patrimoni Cultural.
  2. Diversos autors. Història de l'Hospitalet. Una síntesi del passat com a eina de futur.. Barcelona: Abadia de Montserrat, 1997, p. 150. ISBN 84-7826-821-9. 
  3. «Inaguración de un puente» (en castellà). La Vanguardia, 09-04-1935, pàg. 6 [Consulta: 14 maig 2018].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Pont d'en Jordà