Porta-tovallons

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula equipament informàticPorta-tovallons

Modifica el valor a Wikidata
Dades bàsiques
ÚsEstris de cuina
Elements relacionatsAnell de tovalló, dispensador de tovalló
Tovalloner vertical.
Tovalloners base de fusta i d'acer triangulars.
Tovalloner horitzontal.
Tovalloner automàtic.

El porta-tovallons o tovalloner és un utensili utilitzat per contenir o guardar tovallons.

Els tovalloners per tovallons de paper es col·loquen sobre la taula perquè els comensals es vagin servint. Alguns compten amb una molla posterior que provoca que el tovalló estigui sempre disponible al capdavant. Altres tenen una sortida superior per la qual s'extreuen els tovallons. La disposició alterna dels tovallons en el mall fa que en extreure'n un, l'extrem del següent apunti per la ranura.

Els tovalloners verticals consisteixen en un suport metàl·lic o d'un altre material en el qual els tovallons són introduïts a pressió. D'aquesta manera, queden sempre alçats i ocupen un espai reduït. També hi ha tovalloners horitzontals que consisteixen en una cistella oberta per dalt que compta amb un pes basculant per mantenir-los al seu lloc. En aquest cas, els tovallons es recolzen un damunt de l'altre. Poden ser de metall, de plàstic o de fusta, entre altres materials.

Els tovalloners automàtics són un tipus de tovalloners que mitjançant d'un ressort o mitjançant el plec del tovalló sempre romanen preparats per treure'n un altre.

Els tovalloners triangulars són els més utilitzats en els bars, ja que en ser d'acer inoxidable permeten la seva fàcil neteja i en ser de dimensions reduïdes ocupen poc espai a la taula.

Tovalloners d'argolla[modifica]

Els tovalloners per tovallons de tela solen consistir en un cèrcol pel qual s'introdueix aquest doblegat per guardar-lo. Solen col·locar sobre els plats o al costat d'aquests en el moment de parar taula. Es fabriquen en gran varietat de dissenys i materials: fusta, metall, plàstic, etc.

A la llar, utilitzar argolles de diferents formes o colors permet identificar el tovalló de cada comensal.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

Nota[modifica]