Potència d'àudio

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La potència d'àudio és la potència elèctrica transferida des d'un amplificador d'àudio a un altaveu, mesurada en watts. La potència elèctrica lliurada a l'altaveu, juntament amb la seva eficiència, determina la potència acústica generada (la resta de l'energia elèctrica es converteix en calor).[1]

Els amplificadors estan limitats en l'energia elèctrica que poden emetre, mentre que els altaveus estan limitats en l'energia elèctrica que poden convertir en energia sonora sense danyar-se ni distorsionar el senyal d'àudio. Aquests límits, o classificacions de potència, són importants perquè els consumidors trobin productes compatibles i comparen competidors.

Manipulació de potència[modifica]

A l'electrònica d'àudio, hi ha diversos mètodes per mesurar la potència de sortida (per a coses com ara amplificadors) i la capacitat de gestió de potència (per a coses com els altaveus).[2]

Amplificadors[modifica]

La potència de sortida de l'amplificador està limitada pel voltatge, el corrent i la temperatura:

  • Tensió: la tensió d'alimentació de l'amplificador limita l'amplitud màxima de la forma d'ona que pot emetre. Això determina la potència de sortida momentània màxima per a una resistència de càrrega determinada.
  • Corrent: els dispositius de sortida de l'amplificador (transistors o tubs) tenen un límit de corrent, per sobre del qual es fan malbé. Això determina la resistència de càrrega mínima que l'amplificador pot conduir a la seva tensió màxima.
  • Temperatura: els dispositius de sortida de l'amplificador malgasten part de l'energia elèctrica en forma de calor i, si no s'eliminen amb prou rapidesa, augmentaran la temperatura fins al punt de danyar-se. Això determina la potència de sortida contínua.[3]

Altaveus[modifica]

Un gràfic de la potència instantània al llarg del temps per a una forma d'ona, amb la potència màxima etiquetada com P0 i la potència mitjana etiquetada com Pavg

Per als altaveus, també hi ha un aspecte tèrmic i un altre mecànic per al màxim maneig de la potència.

  • Tèrmica: no tota l'energia lliurada a un altaveu s'emet com a so. De fet, la majoria es converteix en calor i la temperatura no ha d'augmentar massa. Els senyals d'alt nivell durant un període prolongat poden causar danys tèrmics, que poden ser immediatament evidents, o reduir la longevitat o el marge de rendiment.
  • Mecànics: els components dels altaveus tenen límits mecànics que es poden superar fins i tot per un pic de potència molt breu; un exemple és el tipus de controlador d'altaveus més comú, que no pot entrar ni sortir més que un límit d'excursió sense danys mecànics.

Càlculs de potència[modifica]

Com que la potència instantània d'una forma d'ona de CA varia amb el temps, la potència de CA, que inclou la potència d'àudio, es mesura com a mitjana al llarg del temps. Es basa en aquesta fórmula: [4]

Per a una càrrega purament resistiva, es pot utilitzar una equació més senzilla, basada en els valors quadrangulars mitjans (RMS) de les formes d'ona de tensió i corrent:

En el cas d'un to sinusoïdal constant (no de música) en una càrrega purament resistiva, això es pot calcular a partir de l'amplitud màxima de la forma d'ona de tensió (que és més fàcil de mesurar amb un oscil·loscopi) i la resistència de la càrrega:

Tot i que un altaveu no és purament resistiu, aquestes equacions s'utilitzen sovint per aproximar les mesures de potència d'aquest sistema. Les aproximacions es poden utilitzar com a referència en un full d'especificacions d'un producte.

Referències[modifica]

  1. «Stereo Amplifier Power: How Many Watts Are Enough for Speakers?» (en anglès). [Consulta: 29 octubre 2023].
  2. Matthes, Jonah. «How Much Power Do Speakers Need? Speaker Specs Explained» (en anglès americà), 24-03-2019. [Consulta: 29 octubre 2023].
  3. «Audio amplifiers | TI.com» (en anglès americà). [Consulta: 29 octubre 2023].
  4. Vawter, Richard. «Average Power in an AC Circuit» (en anglès). Arxivat de l'original el 2010-03-27. [Consulta: 22 abril 2016].