Prínia de Namaqua

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuPrínia de Namaqua
Phragmacia substriata Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Dades
Nombre de cries3 Modifica el valor a Wikidata
Període d'incubació de l'ou16 dies Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN22713658 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseAves
OrdrePasseriformes
FamíliaCisticolidae
GènerePrinia
EspèciePhragmacia substriata Modifica el valor a Wikidata
Smith, 1842

La prínia de Namaqua[1] (Phragmacia substriata) és una espècie d'ocell passeriforme que pertany a la família Cisticolidae pròpia de l'Àfrica austral. És l'única mena de gènere Phragmacia. Anteriorment es classificava en el gènere Prinia, però és prou diferent per formar un gènere propi.[2]

Descripció[modifica]

Mesura entre 12 i 13 cm de llarg, amb petites ales arrodonides, cua llarga, potes fortes i un bec recte curt i negre.[3] Al cap presenta llistes supraciliars blanquinoses i píli castany vermellós. La gola i la part inferior de la cara són de color blanquinós sense taques i el pit és de color blanc amb ratlles. Les potes són de color marró rosat i l'ull és de color marró. Entre les crides s'inclou un agut triiip-triip-trrrrrr.[4]

Distribució i hàbitat[modifica]

Prínia de Namaqua en el seu hàbitat típic.

És un ocell sedentari que viu a l'oest de Sud-àfrica i sud de Namíbia. És una espècie endèmica del Karoo, que habita en arbustos secs i canyars a prop de rius i preses.

Comportament[modifica]

Es veuen generalment en parelles o en petits grups, a la recerca de petits insectes.

Estat de conservació[modifica]

Es creu que la població és gran i l'espècie no s'acosta als llindars de disminució de la població del criteri de la Llista Vermella de la UICN (és a dir, la disminució de més del 30% en deu anys o tres generacions). Per aquestes raons, s'avalua com a espècie sota risc mínim.

Referències[modifica]

  1. «Prínia de Namaqua». Cercaterm. TERMCAT, Centre de Terminologia. Rev. 01/01/2023(català)
  2. Nguembock, Billy; Fjeldså, Jon; Tillier, Annie; Pasquet, Eric «A phylogeny for the Cisticolidae (Aves: Passeriformes) based on nuclear and mitochondrial DNA sequence data, and a re-interpretation of an unique nest-building specialization» (en anglès). Molecular Phylogenetics and Evolution, 42, 1, 01-01-2007, pàg. 272–286. DOI: 10.1016/j.ympev.2006.07.008. ISSN: 1055-7903.
  3. Sinclair, Ian; Hockey, Phil; Tarboton, Warwick. Sasol birds of Southern Africa : the region's most comprehensively illustrated guide | WorldCat.org (en anglès). Struik, 2002. ISBN 1-86872-721-1. 
  4. «Phragmacia substriata» (en anglès). Xeno-canto. [Consulta: 1r gener 2023].