Processador de molts nuclis

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Els processadors de molts nuclis són tipus especials de processadors multinúclis dissenyats per a un alt grau de processament paral·lel, que contenen nombrosos nuclis de processadors més senzills i independents (des d'unes quantes desenes de nuclis fins a milers o més). Els processadors Manycore s'utilitzen àmpliament en ordinadors encastats i informàtica d'alt rendiment.[1]

Contrast amb l'arquitectura multinucli[modifica]

Els processadors de molts nuclis es diferencien dels processadors de múltiples nuclis perquè s'han optimitzat des del principi per a un grau més alt de paral·lelisme explícit i per a un rendiment més elevat (o un consum d'energia menor) a costa de la latència i un menor rendiment d'un sol fil.

La categoria més àmplia de processadors multinúcli, en canvi, solen estar dissenyades per executar de manera eficient codi paral·lel i sèrie i, per tant, posar més èmfasi en un alt rendiment d'un sol fil (per exemple, dedicar més silici a una execució fora d'ordre, canalitzacions més profundes)., unitats d'execució més superescalars i cachés més grans i generals) i memòria compartida. Aquestes tècniques dediquen recursos en temps d'execució a esbrinar el paral·lelisme implícit en un sol fil. S'utilitzen en sistemes on han evolucionat contínuament (amb compatibilitat cap enrere) a partir de processadors d'un sol nucli. Normalment tenen uns "pocs" nuclis (per exemple, 2, 4, 8) i es poden complementar amb un accelerador de molts nuclis (com una GPU) en un sistema heterogeni.[2]

Motivació[modifica]

La coherència de la memòria cau és un problema que limita l'escala dels processadors multinucli. Els processadors de molts nuclis poden evitar-ho amb mètodes com el pas de missatges, [3] memòria Scratchpad, DMA, [4] espai d'adreces global particionat, o memòria cau de només lectura/no coherents. Un processador de molts nuclis que utilitza una xarxa en un xip i memòries locals ofereix al programari l'oportunitat d'optimitzar explícitament la disposició espacial de les tasques (per exemple, com es veu a les eines desenvolupades per a TrueNorth).[5]

Els processadors de molts nuclis poden tenir més en comú (conceptualment) amb les tecnologies originades en la informàtica d'alt rendiment, com ara els clústers i els processadors vectorials.

Les GPU es poden considerar una forma de processador de molts nuclis que té múltiples unitats de processament de shader i només són adequades per a codi altament paral·lel (alt rendiment, però un rendiment d'un fil únic extremadament pobre).

Models de programació adequats[modifica]

Classes de sistemes de molts nuclis[modifica]

Referències[modifica]

  1. Hadade, Ioan; di Mare, Luca «Modern multicore and manycore architectures: Modelling, optimisation and benchmarking a multiblock CFD code». Computer Physics Communications, 205, 01-08-2016, pàg. 32–47. DOI: 10.1016/j.cpc.2016.04.006. ISSN: 0010-4655.
  2. «[https://redwood.berkeley.edu/wp-content/uploads/2021/08/Davies2018.pdf FEATURE ARTICLE: Neuromorphic Computing Loihi: A Neuromorphic Manycore Processor with On-Chip Learning]» (en anglès). [Consulta: 24 febrer 2024].
  3. Mattson, Tim. «The Future of Many Core Computing: A tale of two processors» (en anglès), January 2010.
  4. Hendry, Gilbert. «IBM Cell Processor» (en anglès).
  5. Amir, Arnon. «IBM SyNAPSE Deep Dive Part 3» (en anglès). IBM Research, June 11, 2015. Arxivat de l'original el 2021-12-21.